Lansare de carte religioasa la Academia de Stiinte a Moldovei

0
977
Lansare de carte religioasă la Academia de Ştiinţe a Moldovei
În seara zilei de astăzi, Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova a găzduit o lansare de carte a istoriei bisericeşti. Este vorba de cartea Prot. Dr. Mihail Panas intitulată „Istoria Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova”.
La eveniment a participat un număr mare de clerici ai Mitropoliei Moldovei în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Vladimir şi importanţi savanţi din ţară.
Monografia Părintelui Mihail a primit înalte aprecieri din partea Mitropolitului Vladimir în primul rând datorită faptului că această lucrare este una de domeniul pionieratului, istoria Bisericii Moldave necunoscând o sistematizare până acum la noi în ţară. Înalt Prea Sfinţitul a menţionat că cicrumstanţele istorice au făcut în aşa fel ca Biserica Ortodoxă din spaţiul Pruto-Nistrean să se afle de-a lungul timpului sub diferite oblăduiri, astfel că putem întâlni lucrări ce studiază evoluţia Bisericii Ortodoxe din Moldova tipărite atât în Ucraina, Rusia, cât şi în Moldova de peste Prut, dar niciodată până acum la Chişinău.
Totodată Mitropolitul Vladimir şi-a exprimat speranţa că Prot. Dr. Mihail Panas va cerceta mai multe surse pentru elaborarea celorlalte două volume a monografiei sale, deoarece istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova este mult prea complexă pentru a fi utilizate doar materialele existente în arhivele din ţara noastră.
Şi mediul academic, în persoana Preşedintelui Academiei de Ştiinţe, academicianul Gheorghe Duca, a dat un semnal pozitiv eforturilor depuse de Părintele Mihail Panas, apreciind iscusinţa, dar şi îndrăzneala acestuia de a aborda un subiect atât de vast şi deloc simplu.
Spre final, autorul cărţii a ţinut să mulţumească tuturor celor care au luat cuvânt pentru înaltele aprecieri şi pentru sugestiile preţioase pe care Părintele Mihail Panas a declarat că le va utiliza pentru alcătuirea volumelor ulterioare a monografiei „Istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova”.
Tot astăzi, Înalt Prea Sfinţitul Vladimir a primit în dar de la domnul academician Gheorghe Duca un exemplar învelit în piele a ediţiei enciclopedice „Republica Moldova”. Vlădica Vladimir a apreciat înalt această apariţie editorială, menţionând gradul exemplar de documentare a autorilor şi obiectivitatea acestora.
www.mitropolia.md