Jumatate de milion de credinciosi ortodocsi, la procesiune: Patriarhul Pavle – „Sfantul calatorind pe jos”

0
1111
Jumătate de milion de credincioşi ortodocşi, la procesiune: Patriarhul Pavle – „Sfântul călătorind pe jos”
Sute de mii de oameni s-au alăturat procesiunii funerare, astăzi joi 19 noiembrie 2009, alaturi Patriarhului Pavle, liderul Bisericii Ortodoxe Sârbe din perioada de renaştere post-comunistă şi a conflictelor din Balcani, anii 1990.
Pavle, un patriarh foarte popular, cunoscut pentru modestia şi smerenia sa, s-a mutat la Domnul la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 95 de ani, după ce a fost spitalizat timp de doi ani, din cauza unor probleme de inimă şi plămâni. Acesta a condus cei 7 milioane de membrii ai Bisericii, începând din anul 1990.
Preoţi invesmantati in alb şi episcopi au participat la rugăciunile funerare din Biserica Soborna – Belgrad, unde trupul neînsufleţit al Patriarhului, acoperit de veşminte de culoare verde şi o ţesătură brodată în aur, aşezat într-un sicriu deschis, a fost înconjurat permanent de lumina lumânărilor aprinse.
Sicriul a fost aşezat pe un suport special, mulţimii si clerului alăturându-se şi liderii sârbi, într-o procesiune solemnă către Biserica (Catedrala -Templul) Sfântul Sava, cea mai mare biserică creştină ortodoxă din Balcani.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a condus slujba Sfintei Liturghii, în faţa maselor adunate în afara Bisericii din marmură albă.
Bartolomeu I l-a descris pe Patriarhul Pavle, ca fiind un „mare lider spiritual”, în timpul unei epoci tulburi pentru naţiune.
„Chipul şi aspectul său radiau sfinţenie şi dreptate”, a mai spus el. „A fost un călugăr adevărat, un om al rugăciunii nesfârşite, natural şi calm, dar, în acelaşi timp, un luptător care nu s-a dat un pas înapoi, gata de orice sacrificiu, la nevoie.”
Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, care a participat la rugăciuni, a mulţumit fostului patriarh „pentru că a fost acolo pentru noi, cu faptele sale, cu mesajul pe care trebuie să-l păstrăm întotdeauna, de a fi oameni, niciodată nerăspunzând la răul altora, cu răul din noi.”
Televiziunea de stat a estimat că aproximativ jumătate de milion de credincioşi ortodocşi, mulţi dintre vecinii din Bosnia şi Muntenegru, au participat la procesiunea funerală din centrul oraşului Belgrad, pe drumul salutat de clopotele fiecărei biserici.
Pavle a fost înmormântat astăzi, joi 19 noiembrie 2009, într-o mănăstire dintr-o suburbie a Belgradului, în urma unei ceremonii private la care au participat doar liderii bisericii şi oficialii sârbi.
„Am venit să ne luăm bun-rămas de la cel mai bun om care a trăit vreodată”, a spus Gojko Ljubovic, în vârstă de 53 de ani, fost profesor în oraşul de sud, Vranje. „A făcut atât de mult pentru naţiunea sârbă…”
Patrarhul Pavle, cunoscut ca „sfântul călător pe jos” (the walking saint) a chemat la pace şi la conciliere în timpul războaielor din Balcani, desi unii critici politici sustin că nu a reuşit să condamne deschis naţionalismul extremist al fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, care ar fi declanşat lupte în anii 1990.
După Liturghie, Episcopul Amfilohije l-a descris pe Pavle ca fiind un „om modest şi liniştit, care acum este un far luminător, ce străluceşte pentru noi, în ceruri.”
„Oamenii au curs ca un râu prin Biserică, doar pentru a-l atinge” – a mai spus Amfilohije, referindu-se la mulţimea de oameni veniţi în Biserica Saborna, pentru a aduce un ultim omagiu Patriarhului Pavle, începând încă din ziua de duminică.
www.lacusuriortodoxe.ro