Italienii se declara, in proportie de 84%, pentru prezenta crucifixelor in scoli

0
943
Italienii se declară, în proporţie de 84%, pentru prezenţa crucifixelor în şcoli
În Italia, aproximativ 84% din populaţie s-a declarat în favoarea prezenţei crucifixului în şcoli, conform unui sondaj de opinie, ale cărui rezultate au fost publicate duminică, 8 noiembrie 2009, incheiat la cinci zile după decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care se interziceau crucifixele în şcolile din peninsulă.
La întrebarea: „crucifixul ar trebui să fie expus în clasă?”, 84% dintre respondenţi au răspuns cu „da”, 14% au spus „nu” şi 2% s-au declarat a fi indecişi, conform sondajului de opinie publicat de cotidianul Corriere della Sera.
Dintre cei care nu au mers niciodată la messă, 68% spun că îşi doresc prezenţa crucifixelor, acest procent urcând la 86% pentru cei care merg „de mai multe ori pe an” la messă, şi la 93% în rândul celor care sunt prezenţi „cel puţin o dată pe săptămână” la biserică.
Potrivit analistului politic Renato Mannheimer, cea mai mare parte a italienilor consideră crucifixul, „în primul rand, ca fiind un simbol ce reaminteşte de tradiţiile culturale şi sociale” ale ţării, fără a nega însă şi „semnificaţia religioasă a crucii”.
Sondajul a fost realizat de Institutul ISPO, pe un eşantion de 801 persoane, cu o marjă de eroare de 3,5%.
Cu 5 zile în urmă, Curtea de la Strasbourg a decis că prezenţa crucifixului se opune atât dreptului părinţilor de a-şi educa propriii copii conform convingerilor lor cât şi dreptului copiilor la libertatea de religie.
www.lăcasuriortodoxe.ro