Italia, condamnata la CEDO din cauza crucifixelor din scolile publice

0
1168
Italia, condamnată la CEDO din cauza crucifixelor din şcolile publice
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat marti Italia pentru prezenta crucifixului in salile de clasa, considerata contrara drepturilor parintilor de a-si educa proprii copii si dreptului copilului la libertatea religiei, relateaza AFP, citata de HotNews.ro. Decizia a fost pronuntata dupa ce Solie Lautsi, cetateanca italiana din Abano Terme, a reclamat faptul ca cei doi copii ai sai, Dataico si Sami Albertin, in varsta de 11 si 13 ani, invata la o scoala publica unde in toate clasele exista cate un crucifix.
In 17 martie 2005, justitia italiana a respins reclamatia, argumentand ca, de fapt, crucifixul este „un simbol al istoriei si al culturii italiene si, pe cale de consecinta, al identitatii nationale”.
Judecatorii de la Strasbourg au considerat insa ca un crucifix poate fi interpretat de elevi drept un simbol religios, care poate fi deranjant pentru copiii de alta religie sau pentru atei. Curtea a decis ca reclamanta trebuie sa primeasca despagubiri de 5.000 de euro ca daune morale.