Crestin-ortodocsii au cerut presedintelui interimar al Moldovei, acte fara cod de identificare

0
834
Creştin-ortodocşii au cerut preşedintelui interimar al Moldovei, acte fără cod de identificare
„Sântem cetăţeni ai Republicii Moldova şi toţi trebuie să deţinem buletine de identitate… Nu e o problemă simplă şi trebuie să mă documentez”. Aşa a comentat preşedintele interimar al RM şi spicherul Parlamentului, Mihai Ghimpu, cererea unui grup de creştin-ortodocşi care au protestat astăzi în faţa Palatului Republicii. Cererea credincioşilor constă în eliberarea buletinelor de identitate fără codul de identificare.
Un grup numeros de creştin-ortodocşi din toată republica s-au adunat în dimineaţa zilei de astăzi pentru a cere buletine de identitate „fără cod”. Aceştia au cerut autorităţilor moldoveneşti să modifice legislaţia cu privire la actele de identitate.
Venit la cererea protestatarilor, Mihai Ghimpu, s-a arătat deschis de a analiza cererea, cerând totodată timp pentru a se documenta. „Trebuie să văd punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Informaţionale, al Comisiei Juridice al Parlamentului, al Guvernului sau al altor structuri, ca mai apoi să vedem care e soluţia. Pentru că fiecare cetăţean este obligat să deţină un document care să-i identifice personalitatea, dar aici problema este în codul personal”, a spus Ghimpu.
Elena Bîtcă, jurist şi unul dintre protestatari, a declarat că „Sântem aici peste o mie de persoane. Aceştia sunt reprezantanţii creştinilor ortodocşi care nu deţin buletin de identitate cu cod de identificare, adică au forma numărul 9 fără cod de identificare, eliberată din motive religioase pe termen de 10 ani sau paşaport sovietic prelungit pe termen nelimitat fără cod, sau în general nu deţin careva acte de identitate. Am venit cu rugămintea de a cere modificarea legii cu privire la actele de identitate, astfel încât aceste persoane să aibă drepturi depline în ţara lor”.
„Nu suntem animale de la fermă sau deţinuţi în lagăre de concentrare ca să purtăm număr, suntem oameni care purtăm nume de botez”, a declarat Serghei Botnaru, preot al bisericii din satul Breviceni, Rezina.
Asemenea acţiuni au loc în Chişinău începând cu anul 2007. Organizatorii acţiunii de protest, sub formă de „stare de rugăciune”, au declarat că acţiunile vor continua până când nu va fi modificată legislaţia în vigoare. Ei susţin că reprezintă circa 10 mii de cetăţeni ai republicii care pe motive religioase nu deţin buletin de identitate cu cod de identificare. După ce au stat în faţa Palatului Republicii intonând cântece bisericeşti, s-au deplasat către Ministerul Dezvoltării Informaţionale.