Celibatul ramane o regula valabila si pentru anglicani

0
1169
Celibatul rămâne o regulă valabilă şi pentru anglicani
Constituţia apostolică a Papei Benedict al XVI-lea prin care înfiinţează ordinariatele personale pentru anglicanii în comuniune cu Roma nu modifică disciplina celibatului clerical şi nici consideraţia pe care Biserica o are pentru această practică, a clarificat Vaticanul. Această clarificare a fost dată în ziua de luni, 9 noiembrie 2009, în declaraţia Vaticanului prin care era anunţată „Anglicanorum Coetibus”, Constituţia apostolică a Sfântului Părinte pentru anglicanii care doresc să intre în Biserica Catolică. Au fost publicate de asemenea normele complementare şi un comentariu oficial.
Constituţia declară: „Cei care au slujit ca diaconi, preoţi sau episcopi anglicani, şi care îndeplinesc cerinţele stabilite de dreptul canonic şi nu sunt împiedicaţi de neregularităţi sau alte impedimente pot fi acceptaţi de Ordinari ca şi candidaţi la preoţie în Biserica Catolică. În cazul miniştrilor căsătoriţi, trebuie respectate normele stabilite în Enciclica Papei Paul al VI-lea `Sacerdotalis coelibatus`, nr. 4215 şi în Declaraţia `In June`. Miniştrii necăsătoriţi trebuie să se supună normei celibatului clerical din CIC, can. 277, par. 1”. Această practică nu este nouă şi a fost folosită deja pentru preoţii anglicani care au intrat în comuniune cu Roma în mod individual.
După anunţarea de luna trecută a Constituţiei, s-a născut însă întrebarea dacă seminariştii căsătoriţi vor putea deveni preoţi. Documentul clarifică: „Ordinarul, în respectarea deplină a disciplinei celibatului clerului în Biserica latină, ca o regulă (pro regula) va admite la preoţie doar bărbaţi celibi. El poate de asemenea să înainteze o petiţie Pontifului, ca o derogare de la can. 277, par. 1, pentru admiterea bărbaţilor căsătoriţi la preoţie printr-o analiză particulară a fiecărui caz, potrivit unor criterii obiective aprobate de Sfântul Scaun”.
www.catholica.ro