Biserica irlandeză cere iertare pentru abuzurile asupra minorilor

0
830
Biserica irlandeză cere iertare pentru abuzurile asupra minorilor
Arhiepiscop Diarmuid Martin de DublinÎn ziua de joi, 26 noiembrie 2009, a fost publicat raportul asupra abuzurilor sexuale împotriva minorilor din partea clerului Arhidiecezei de Dublin. Rezultatul cercetărilor, prezentat de ministrul de justiţie irlandez, Dermont Ahren, ilustrează abuzuri comise asupra minorilor de către 46 de preoţi între anii 1975 şi 2004 aflăm de pe situl Radio Vatican. „Sunt şocat şi îmi este ruşine”, „cer scuze tuturor celor cărora li s-a făcut rău şi familiilor lor”, a declarat Cardinalul Sean Brady, primat al întregii Irlande, într-un comunicat după publicarea raportului de 700 de pagini – rod al muncii unei comisii instituite în 2006 – în care se vorbeşte de 320 de cazuri de abuzuri asupra minorilor. Au fost chemaţi în cauză, pe lângă autorii violenţelor, şi patru Arhiepiscopi care, potrivit documentului, „au pus reputaţia Bisericii înaintea protecţiei copiilor lipsiţi de apărare”.
Cardinalul Brady a reafirmat că „nimeni nu este deasupra legii” şi a asigurat că Biserica face tot posibilul pentru a proteja copiii de aceste acte îngrozitoare. Publicarea raportului a fost primită cu profundă durere şi de actualul Arhiepiscop Diarmuid Martin de Dublin. Intervievat de redacţia în limba engleză a Radio Vatican, Mons. Martin şi-a îndreptat gândul înainte de toate spre toţi cei care au suferit din cauza violenţelor sexuale săvârşite de preoţi din Dieceza sa: „Mă gândesc la oroarea pe care au trăit-o; în special, mă gândesc la acel grup de persoane care nu au fost capabile încă să relateze istoria lor şi pentru care lectura acestui raport va suscita emoţii cutremurătoare, emoţii pe care nu au reuşit niciodată să le elaboreze. În cursul anilor, eu însumi am întâlnit multe dintre ele, atâtea victime, şi mi-am dat seama că, sub multe aspecte, viaţa lor – o parte din viaţa lor – a fost ruinată; au fost constrânse să trăiască cu această suferinţă teribilă ani de zile”.
Întrebat dacă ar trebui să existe un mod în care capii Bisericii să îşi asume responsabilităţi pentru tot ce s-a întâmplat în mod deschis, public, Arhiepiscopul Martin a declarat: „Cred că prin publicarea acestui raport persoanele vor admite responsabilităţile lor acolo unde există; în ceea ce priveşte aspectul penal, investigarea este sarcina autorităţilor de poliţie şi a procuraturii. Dar multe dintre aceste cazuri au fost deja examinate. Una dintre probleme este faptul că uneori mulţi dintre cei vinovaţi neagă evidenţa, refuzând chiar să admită existenţa unei probleme, şi adoptă atitudini înşelătoare, evazive… Din păcate, la timpul său a fost luată decizia de a nu trata ofensele produse de ei în mod serios aşa cum ar fi fost just să fie tratate… Problema este, deci, că au fost luate decizii care au făcut în aşa fel încât alţi copii să sufere aceleaşi abuzuri. Pe de altă parte, trebuie spus că în Irlanda au fost făcute mari progrese în aplicarea, în Biserică, a unor norme pentru protejarea copiilor”.
Referitor la morala preoţilor din Dieceză, Arhiepiscopul a afirmat că „acesta este un moment special, pentru că Biserica are nevoie să instaureze un nou dialog cu tinerii, şi ar fi tragic dacă preoţii ar simţi o anumită inhibiţie în acest domeniu. Enoriaşii cunosc şi ştiu să recunoască preoţii buni, şi cred că aceşti preoţi vor primi curajul şi forţa tocmai de la credincioşii lor şi de la laici pentru a recunoaşte importanţa misiunii lor… Biserica trebuie să se schimbe şi cred că va fi mai bine pentru noi faptul de a fi înfruntat acest capitol până la capăt. Va trebui să fim foarte atenţi în formarea preoţilor noştri… Cu toate acestea nu am pierdut optimismul, deoarece sunt convins că ne mişcăm în direcţia justă! Pe toate fronturile”.
www.catholica.ro