Vaticanul se opune introducerii religiei islamice in scolile italiene

0
775
Vaticanul se opune introducerii religiei islamice în şcolile italiene
Preşedintele Conferinţei episcopale italiene, cardinalul Angelo Bagnasco, a criticat într-un interviu publicat duminică de cotidianul Corriere della Sera proiectul Guvernului de a introduce o oră de religie islamică în şcoli, subliniind că aceasta nu face parte din cultura italiană, relatează NewsIn, dupa AFP.
„Ora de religie catolică se justifică prin faptul că face parte din istoria şi din cultura noastră. Cunoaşterea religioasă catolică este indispensabilă pentru înţelegerea culturii noastre”, a spus cardinalul. „Nu mi se pare că ora de religie propusă (de guvern pentru religia islamică – n.red.) corespunde acestei motivaţii rezonabile şi recunoscute”, a continuat înaltul prelat.
Viceministrul dezvoltării economice, Adolfo Urso, a propus introducerea în şcolile publice si private a unei ore de religie islamica, facultativa si alternativa la ora de religie catolica, pentru a evita ca elevii musulmani sa ramana in „ghetourile scolilor islamice integriste”. Propunerea a fost primita favorabil de stanga, in special de
fostul premier Massimo D’Alema, care a spus ca este „o propunere greu de implementat, dar rezonabila”.
In tabara dreptei, daca presedintele Camerei Deputatilor Gianfranco Fini a vorbit de „bun simt elementar, care este indreptat spre interesul national si coeziune sociala”, Liga Nordului, partid antiimigranţi, a calificat proiectul drept o „provocare”.
La sfarsitul anului 2007, strainii reprezentau 4,2% dintre elevii italieni. Dintre acestia, 37%, adica 184.000, erau de religie islamica, potrivit Ministerului italian al Educatiei.