Sinaxa staretilor si staretelor din Arhiepiscopia Dunarii de Jos

0
776
Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Dunării de Jos

Miercuri, 21 octombrie 2009, a avut loc la Catedrala arhiepiscopală şi la Centrul eparhial din Galaţi, Sinaxa stareţilor şi stareţelor mănăstirilor din Galaţi, sub protia Înaltpreasfinţitului Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu participarea stareţilor, stareţelor, duhovnicilor, ieromonahilor şi personalului administrativ din cele 10 obşti monahale. Au fost de faţă, deasemenea, monahii şi monahiile studenţi la Facultăţile de Teologie din ţară. Întrunirea a fost aşezată sub binecuvântarea Sfântului Vasile cel Mare şi a celorlalţi sfinţi capadocieni, pe care Biserica Ortodoxă Română, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, îi cinsteşte în chip deosebit în anul 2009, la împlinirea a 1630 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui părinte capodocian.
Sinaxa a debutat prin săvârşirea Sfintei Liturghii, la Catedrala arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos fiind înconjurat de ieromonahii şi ierodiaconii din sfintele mănăstiri. În continuare, în Sala de conferinţe „Melchisedec Ştefănescu” din incinta Centrului eparhial, au fost evocate de către reprezentaţii mănăstirilor, principalele învăţături din opera ascetică a Sfântului Vasile cel Mare, cu aplicare directă la viaţa călugărească de astăzi şi au fost prezentate principalele activităţi desfăşurate în mănăstiri în anul închinat Sfântului Vasile cel Mare.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a subliniat importanţa unei astfel de întruniri, care aprofundează prezenţa duhovnicească a Sfântului Vasile cel Mare în gândirea, viaţa şi lucrarea monahilor din mănăstirile Eparhiei, dar care se constituie şi într-un imbold pentru intesificarea activităţii spirituale şi practice a tuturor obştilor monahale.
Au fost abordate, deasemenea, diferite aspecte administrative din viaţa mănăstirilor din Eparhie, după cum informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.