Sanctitatea Sa Patriarhul Maxim al Bulgariei, la implinirea varstei de 95 de ani

0
1779
Sanctitatea Sa Patriarhul Maxim al Bulgariei, la implinirea varstei de 95 de ani
Primul-ministru Boiko Borisov l-a felicitat pe Sanctitatea Sa Patriarhul Maxim cu ocazia împlinirii vârstei de 95 de ani, a anunţat joi, 29 octombrie 2009, biroul de presă al Guvernului.
„Mă înclin în faţa longevităţii dumneavoastră, şi doresc să vă transmit felicitări speciale pentru slujirea eclezială de lungă durată şi pentru eforturile dumneavoastră în susţinerea adevărurilor creştine originale.”, a scris Borisov.
În scrisoarea sa, primul-ministru şi-a exprimat afecţiunea sa, cu ocazia zilei de naştere a Patriarhului Maxim şi a prezentat urările sale cele mai bune de sănătate, putere şi viaţă lungă”, astfel încât să poată fi continuată „slujirea apostolică în numele Bisericii şi a poporului bulgar”.
Patriarhul Maxim s-a născut sub numele Marin Naidenov Minkov, pe data de 29 octombrie 1914, şi a crescut în Munţii Balcani, satul Oreşak. El a devenit călugăr ucenic la Mănăstirea Troian, înainte de a studia la Universitatea din Sofia, unde s-a specializat în Teologie Ortodoxă. A primit darul preoţiei în 1941.
După o serie de promovări în cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim a fost numit în funcţia de Patriarh al Bulgariei la 4 iulie 1971, imediat după mutarea la Domnul a predecesorului său, Chiril.
În ciuda persecuţiei din timpul lui Todor Jivkov, Maxim a reuşit să ia apărarea Bisericii, în parte sprijinit de membrii Biroului Politic.
În anii ‘90, afirmaţiile conform cărora Maxim ar fi colaborat cu fostul regim comunist, au divizat biserica, luând naştere o alternativă rivală a Sinodului. Maxim avut suficient sprijin încât să poată fi prevenită o schismă completă în Biserica Ortodoxă Bulgară.
www.lacasuriortodoxe.ro