Poligamia si libertatile religioase dau dureri de cap Justitiei canadiene

0
880
Poligamia şi libertăţile religioase dau dureri de cap Justiţiei canadiene
Autorităţile din British Columbia au anunţat miercuri, 21 octombrie 2009, că vor cere Curţii Supreme, rezolvarea problemei prin care, conform libertăţilor religioase reglementate de Constituţia canadiană, nu poate fi interzisa poligamia (in mod normal pedepsita cu 5 ani de închisoare).
Acest demers este o consecinţă directă a deciziei unei instanţe a acestei provincii de a renunţa la urmărirea penală pentru poligamie, pornită împotriva a doi lideri ai unei secte de mormoni.
Guvernul din British Columbia a decis să nu conteste decizia, ci să atragă atenţia Curţii Supreme de Justiţie că legea interzicerii poligamiei „practic este neconstituţională”, a declarat ministrul de Justiţie al provinciei, Michael de Jong, într-un comunicat.
„Noi considerăm că poligamia este în afara legii şi ea chiar ar trebui să fie scoasă în afara legii. Dar, înainte de a putea lua măsuri împotriva ei, instanţa trebuie să răspundă la întrebarea dacă aceasta este cu adevarat incriminată în Canada”, a declarat el reporterilor.
Urmărirea penală împotriva celor doi lideri ai unei secte controversate de mormoni a fost abandonată în urmă cu o lună din cauza unei erori în stabilirea unei proceduri, potrivit unor surse judiciare.
Winston Blackmore şi James Marion Pler au fost acuzaţi în ianuarie, la începutul acestui an, că aveau unul 20 de femei iar celălalt 2 femei, în sânul unei comunităţi poligame formate din 1.000 de persoane, dintre care 900 de femei şi copii.
Cei doi bărbaţi conduceau două ramuri rivale ale Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinţilor ultimelor zile, un grup american mormon disident. Sectele poligame sunt instalate de 50 de ani în oraşul Bountiful, situat la 700 km est de Vancouver (vest) şi la 20 km nord de graniţa cu Statele Unite.
Guvernele din British Columbia au luat în considerare în mod constant de aproape 20 de ani, urmărirea acestei comunităţi în justiţie, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat practic, argumentând că principiul libertăţii religioase ar duce la eşuarea procedurii.