O noua forma de uniatism în spirit catolic: anglicano-catolicizmul! Totul doar pentru face o singura religie, în manile noii ordini mondiale!

0
822
O nouă formă de uniatism în spirit catolic: anglicano-catolicizmul! Totul doar pentru face o singură religie, în mânile noii ordini mondiale!
La aproape cinci secole de la ruptura produsa de Regele Henric al VIII-lea,  Vaticanul este gata să-i primească în rândurile Bisericii Catolice pe episcopii şi preoţii angli­cani dezamăgiţi de turnura pe care au luat-o lucrurile în sânul Bisericii Anglicane – hiro­tonirea femeiilor şi homo­sexua­lilor, acceptarea căsăsătoriilor între persoane de ace­lasi sex, etc. Mai mult decat atât, Vaticanul face un gest fără precedent: acceptă in­trarea în rândurile preoţimii sale a preoţilor căsătoriţi.
Intr-o conferinta sustinuta la Roma, cardinalul William Joseph Levada, prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei, a precizat ca in acest sens urmeaza sa fie publicata o „Constitutie Apostolica”, sem­nata de Suveranul Pontif. Gratie acesteia, prelatii anglicani nemultumiti vor putea deveni preoti catolici si recunoaste pe Papa drept lider spiritual suprem, pastrand totodata elemente „din patrimoniul spiritual si liturgic specific anglican”.
Extraordinara mutare a Vaticanului vine la 450 de ani de la sciziunea produsa de Regele Henric al VIII-lea care, dupa casatoria cu amanta sa Anne Boleyn, nerecunoscuta de Sfantul Scaun, se rupe de Roma si creeaza Biserica Angliei, premergatoarea comunitatii crestine anglicane.
Un fapt cu totul iesit din comun este hirotonirea drept preoti catolici pe toti clericii anglicani care vor dori acest lucru indiferent daca sunt casa­toriti sau nu (se stie ca celi­batul era un aspect funda­mental al preotimii catolice). „Usile Bisericii Catolice sunt deschise tuturor anglicanilor – fete bisericesti sau mireni – care vor dori sa faca acest pas care nu presuspune modificarea slujbelor sau a altor traditii ce apartin cultului anglican”, a precizat James Massa, directo­rul ecumenic al Conferintei Episcopilor Catolici din SUA.
Numarul anglicanilor care doresc sa se alature Bisericii Catolice a devenit tot mai mare in ultmii ani odata cu acceptarea in randurile Biesericii Anglica­ne a preotilor gay, a hirotonirii femeilor si a binecuvantarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex, acte in totala con­tradictie cu Sfanta Scriptura si traditia bisericeasca, a explicat cardinalul Levada.
De altfel, numai in Anglia peste 400 de preoti au demisionat in anii ’90 cand femeile au fost acceptate in randurile clerului. Dar negocierile cu Vaticanul s-au intetit abia recent. „Reactia de acum a Bisericii Catolice este practic raspunsul la cererile formulate de mai multe grupuri de anglicani – cler si mireni – din diferite parti ale lumii si care solicitau unirea oficiala si totala cu Sfantul Scaun”, a mai precizat Levada. Cardinalul Levada precizeaza ca preotilor anglicani casatoriti li se va permite sa devina preoti catolici, dar nu si episcopilor insurati – care se pot multumi cu rangul de preot – din „ratiuni istorice si ecumenice”. Potrivit CNN, arhiepiscopul Joseph Augustine Di Noia, secretarul Congregatiei pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor din SUA, a mentionat ca pana in prezent cel putin 50 de episcopi anglicani si-au exprimat dorinta de a se alatura Bisericii Catolice. „De 40 de ani ne rugam pentru ca aceasta uniune sa aiba loc si nu am fi crezut ca va fi posibila atat de curand. Este, fara indoiala, lucrarea Sfantului Duh”, a mai spus Di Noia.