Moastele Sf. Cneaz Vladimir vor fi aduse la manastirea Hancu

0
690
Moaştele Sf. Cneaz Vladimir vor fi aduse la mănăstirea Hâncu
În data de 27 octombrie 2009, pentru prima dată în Moldova, cu binecuvântarea Prea Fericitului Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine vor fi aduse spre închinare o părticică din moaştele Sfântului Întocmai cu Apostolii Cneaz Vladimir şi icoana acestuia.
Această sfinţenie este unicală atât pentru ţările fostului spaţiu sovietic cât şi pentru întreaga lume. Sfintele Moaşte se vor afla la Mănăstirea Cuvioasei Parascheva pe parcursul a mai multe zile timp în care orice creştin va putea să se închine acestora.
Cneazul a fost înmormântat în Biserica Deseatinna. Moaştele sale au fost găsite în urma unor săpături arheologice în anul 1635. La început sfinţenia a fost păstrată în biserica Mântuitorului Hristos din Berestov, iar după un an au fost mutate în catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Peşterilor. O parte din aceste sfinte moaşte mitropolitul Petru Movilă le-a transmis spre cinstire şi închinare catedralei Adormirii Maicii Domnului din Kremlin. La împlinirea a 1000 de la încreştinarea Rusiei moaştele au fost mutate în catedrala Naşterii Maicii Domnului din Rostov-pe-Don, iar acum o părticică din ele a fost adusă iarăşi în Ucraina.
Înaintea celui de-al doilea război mondial, un sculptor-antropolog renumit a adus moaştele din Kiev în Leningrad pentru a contribui la refacerea chipului istoric al kneazului Vladimir. În timpul războiului moaştele au dispărut. Colectiviul de cercetări ştiinţifice-culturale împreună cu Biserica Ortodoxă din Ucraina au desfăşurat lucrări de cercetare şi căutare a sfintelor moaşte dar fără a înregistra vreun succes.
www.eph.md