Mitropolitul Vladimir a participat la sedinta Sfantului Sinod al BORu

0
794
Mitropolitul Vladimir a participat la şedinţa Sfântului Sinod al BORu
ÎPS Mitropolit Vladimir, însoţit de părintele secretar Prot. Mitr. Vadim Cheibaş, participă la manifestările prilejuite de aniversarea celor 200 ani de la întemeierea Academiei Teologice din Sankt- Peterburg.
La 10 octombrie Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sankt-Peterburg, a cărui şedinţă ordinară a început sub preşedinţia Sanctităţii Sale Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii.
Lucrările Sfântului Sinod au avut loc pentru a doua oară în Sala Sfântului Sinod în care se întruneau şedinţele Sf. Sinod pe parcursul secolelor XVIII-XIX.
La această şedinţă au participat membrii permanenţi ai Sf. Sinod: Mitropolitul Vladimir de Sankt-Peterburg; Mitropolitul Filaret de Minsk şi Sluţk, Exarh Patriarhal al întregii Belorusii; Mitropolitul Iuvenalie de Krutiţk şi Kolomensk; Mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove, Arhiepiscopul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Ruse.
Membrii temporari ai Sfântului Sinod pe perioada sesiunii de iarnă a anului 2009 au fost: Mitropolitul Irineu de Dnepropetrovsk şi Pavlogradsk, Arhiepiscopul Simon de Bruxell şi Belgia, Arhiepiscopul Vadim de Irkutsk şi Angarsk, Arhiepiscopul Zosima de Elitinsk şi Kalmâcia, Episcopul Tihon de Arhanghelsk şi Holmogorsk, şi Arhiepiscopul Varsanufie, coordonator al lucrărilor Patriarhiei de Moscova, Arhiepiscop de Sarani şi Mordovia.
În cuvântul de deschidere Patriarhul Kiril a prezentat principalele evenimente desfăşurate în ultimul trimestru. Patriarhul a relatat despre vizitele sale întreprinse în Ucraina, Belarus, precum şi în alte eparhii canonice ale BORu.
S-a decis înfiinţarea Episcopiei de Bureatia; a fost numit un episcop vicar patriarhal în persoana Arhim. Kiril (Pokrovskii) din Eparhia de Nijegorodsk; a fost desemnat episcop vicar pentru Eparhia de Saransk în persoana Arhim. Kliment (Rodaikin).
A fost realeasă componenţa Comisiei sinodale în probleme biblico-teologice.
Arhiepiscopul Ilarion, preşedintele Departamentului RE, a relatat despre vizitele oficiale întreprinse peste hotare şi despre rezultatele discuţiilor întreprinse cu Biserica de Rit Vechi.
A fost confirmată structura Consiliului editorial al BORu, în componenţa căruia a fost inclus ca membru şi Arhimandritul Nicodim (Vulpe), preşedintele Complexului de edituri bisericeşti al Mitropoliei Moldovei.
Prim-vicepreşedinte al Comitetului de Învăţământ a fost desemnat Arhim. Kiril (Govorun), delegat din partea Mitropoliei Kievului, iar vicepreşedintele Departamentului informaţional a fost desemnat I. V. Meşan.
S-a analizat situaţia unor parohii de peste hotare. Protoiereul Anatolie Zmeu, cleric al Mitropoliei Moldovei a fost numit în diaspora Italiei pentru ocârmuirea unor comunităţi de moldoveni.
Mitropolitul Vladimir a cerut eliberarea Monahiei Xenia (Rusanovskaia) din funcţia de stareţă a Mănăstirii Tabăra şi numirea în această funcţie a Egumenei Minodora (Borş) de la Mănăstirea Coada Iazului.
www.mitropolia.md