Ipoteza americana: Chivotul Legii se afla în Israel, nu în Etiopia

0
3277
Ipoteza americană: Chivotul Legii se află în Israel, nu în Etiopia
Cu câteva luni în urmă, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, Abuna Pauolos, aducea în actualitate mult dezbătuta problemă a existenţei Chivotului Legii. Aflat într-o vizită la Vatican, acesta declara că „Chivotul Legii se afla în Etiopia de mai multe secole” şi că, în calitate de Patriarh, l-a văzut cu ochii săi. Dispariţia Chivotului Legii a captivat nenumăraţi cercetători din întreaga lume, dat fiind că nu există nici o menţiune referitoare la distrugerea lui. Cu toate că până astăzi nu se ştie nimic sigur în legătură cu locul în care s-ar afla, un adventist american, Ron Wyatt, asistent anestezist şi arheolog, susţinea încă din 1978 că a identificat locul unde s-ar găsi această relicvă.
Declaraţia Patriarhului ortodox al Etiopiei a bulversat lumea. La scurt timp după aceasta, a început să se vorbească despre toate ipotezele referitoare la Chivotul Legii. Astăzi, vom prezenta ipoteza americanului Ron Wyatt, care, încă din 1978, susţinea că a identificat, atins, fotografiat şi filmat preţioasa relicvă, dar că publicarea oficială a informaţiilor ar fi fost imposibilă deoarece statul Israel nu ar fi dorit scoaterea la lumină a descoperirii.
Ron Wyatt: Chivotul Legii se afla ascuns sub Golgota
Pe scurt, Ron Wyatt declara in 1978 ca ar fi descoperit Chivotul Legii in Israel. Pe 6 ianuarie 1982, ar fi reusit sa patrunda in ascunzatoarea care ar adaposti principalele obiecte din Sfanta Sfintelor. In 1988, el a vorbit pentru prima data in public despre descoperirea lui. In expeditia din Israel, arheologul american ar fi incercat sa fotografieze si sa filmeze obiectele din camera respectiva cu aparatura sofisticata, fara succes insa. Ceva mai tarziu ar fi reusit, dar nu ar fi primit incuviintarea de a prezenta caseta video. De aceea, el doar a descris in conferinte publice obiectele pe care le-ar fi atins. In 1999, Ron Wyatt a decedat la varsta de 66 de ani. Prietenul sau, Bill Fry, ii continua insa lucrarea si astazi, prezentand celor interesati dovezile – atat cate sunt ele – referitoare la existenta Chivotului Legii. Conform celor spuse de catre cei doi americani, relicva ar fi fost ascunsa intr-o caverna aflata sub Golgota, stanca pe care a fost rastignit Iisus. In urma cutremurului produs dupa moartea Lui pe cruce, stanca s-a fisurat, iar sangele Mantuitorului s-ar fi scurs pe capacul Chivotului, numit si capacul ispasirii. Acest sange ar fi fost analizat de catre specialisti si s-ar fi ajuns la niste rezultate senzationale care ar demonstra dumnezeirea lui Iisus. Acest sange ar fi dovada autenticitatii Chivotului, fata de alte relicve care ar putea fi falsificate.
Dupa darâmarea Templului, Chivotul a disparut
Chivotul Legii era cel mai important obiect de cult din Cortul Marturiei, realizat dupa indicatiile lui Dumnezeu. El reprezenta pentru evrei semnul vizibil al prezentei lui Dumnezeu in mijlocul poporului. Chivotul Legii era o lada din lemn de salcam in care se pastrau Tablele Legii date lui Moise, nastrapa-vasul de aur cu mana – care amintea de modul miraculos in care Domnul si-a hranit propriul popor in perioada ratacirii prin pustie, toiagul lui Aaron, iar langa Chivot a mai fost depus ulterior autograful Pentateuhului lui Moise. Evreii purtau cu ei Chivotul Legii ca scut al lui Israel. In timpul bataliei de la Afec dintre evrei si filisteni, primii au pierdut razboiul, Chivotul cazand in mana filistenilor. Acestia l-au detinut numai sapte luni, fara sa-l deschida, timp in care Chivotul Sfant le-a nimicit zeul pagan Dagon. Ingroziti, la sfatul preotilor si ghicitorilor lor, l-au restituit evreilor la Bet-Semes, intr-un car tras de doua vaci, fiind depus in Chiriat-Iarim, unde a ramas 20 de ani. Apoi David l-a stramutat la Ierusalim intr-un cort facut special pentru el. Dupa terminarea construirii Templului, regele Solomon a adus Chivotul in cetatea lui David. Inainte de distrugerea Templului de catre babilonieni (586 i.Hr.) si de plecarea in robie a evreilor, cativa dintre slujitorii Templului au ascuns cu mare jale Chivotul Legii. Cum aratam si mai sus, nu exista nici o mentiune referitoare la distrugerea lui. Povestea Muntelui Nebo, o traditie irlandeza si o legenda etiopiana sustin supravietuirea Chivotului lui Dumnezeu, iar o reprezentare in relief din sinagoga din Capernaum (sec. III-IV i. Hr.) arata cum era in realitate Chivotul Sfant. In decursul timpului, nepretuita relicva a fost cautata sistematic de catre oameni de stiinta, precum Parker si Crotser, fara insa a se putea proba cu exactitate existenta sau autenticitatea lui. Ramane ca Dumnezeu, atunci cand va voi, sa-l scoata din locul in care se afla si sa-l arate lumii, ca semn al puterii Lui.