Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Krasnoilskaya”, adusa pentru prima data în Moldova

0
3350
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Krasnoilskaya”, adusă pentru prima dată în Moldova

Astăzi, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Crasna, regiunea Cernăuţi, a fost adusă în Republica Moldova icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Krasnoilskaya”.
Sfinţenia se va afla spre închinare creştinilor din Moldova la Biserica „Sf. Nicolae”, din s. Olişcani, r. Şoldăneşti, între 19 şi 24 octombrie.

Părintele Nicolae Ursachi de la Biserica din Crasna, a relatat pe scurt istoria icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Krasnoilskaya”: Icoana noastră s-a proslăvit în anul 1995, înanite de sărbătorile Sfintelor Paşti, în casa unor creştini din satul nostru. Gospodarii, făcând pregătirile de sărbătoare, au observat pe icoana Maicii Domnului lacrimi. Când au luat icoana de pe perete, au observat că acolo a rămas imprimat chipul Mântuitorului, locul acela, până în ziua de azi păstrându-se aşa. Icoana a fost dăruită Bisericii, şi în anul 1996, după cercetări, icoana a fost canonizată de Înalt Prea Sfinţitul Onufrie, Mitropolitul de Cernăuţi şi Bucovina, mulţi primind vindecare de la Maica Domnului. Un caz deosebit, care s-a întâmplat nu la mult timp după canonizare, este acela al unui încasator din Storojineţ, căruia i-au fost furaţi banii pe care trebuia să îi împartă la muncitori, însumând 20 de mii de grivne. Omul, aflându-se într-o situaţie foarte dificilă, a venit într-o sâmbătă la Biserică şi l-a găsit pe Părintele paroh Vasile Pavlenko, care săvârşea pomenirea morţilor în Biserica cea veche. Creştinul i-a cerut Părintelui ajutor, la care Părintele i-a spus să se roage Maicii Domnului şi să-i spuie durerea ca şi cum i-ar spune-o maicii sale. Omul s-a rugat, şi în aceeaşi seară a venit la uşa lui un bătrânel şi l-a întrebat pe încasator dacă el a pierdut o pungă cu bani, la care încasatorul a răspuns că da. Bătrânul i-a spus că a găsit pachetul cu bani pe marginea unui şanţ, după care i-a dat punga încasatorului şi s-a făcut nevăzut. Aceasta este una dintre multete minuni care s-au săvârşit la icoana Maicii Domnului, şi îmi mai amintesc de un caz, când o persoană din satul alăturat, Crăsnişoara Veche, fiind bolnavă de o boală fără leac – avea nişte umflături în zona gâtului – venind şi rugându-se la Maica Domnului, s-a atins de icoană şi acele umflături au dispărut, prin darul lui Dumnezeu şi ajutorul Maicii Domnului, vindecându-se. De asemenea, s-au descoperit multe pagube, fără a se descoperi însă hoţii – aşa lucra Maica Domnului, ca să nu se facă dezbinare şi ură. S-au vindecat şi oameni bolnavi de cancer, la alţii s-a reîntors vederea, şi multe suflete îndurerate, care venind cu multe greutăţi ale vieţii, făcând rugăciuni la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, s-au întors cu rugăciunea lor împlinită. Pentru aceasta mulţumim lui Dumnezeu şi slăvim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a binevoit să se proslăvească prin icoana sa făcătoare de minuni, în locul acesta. Dumnezeu să ne aibă în paza lui, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale şi ale tuturor Sfinţilor.”

 

Pr. Adrian Babin, însoţitorul icoanei spre Moldova şi Parohul Bisericii „Sf. Nicolae” din s. Olişcani, r. Şoldăneşti, a ţinut să mulţumească Prot. Vasile Pavlenko pentru bunăvoinţa de care a dat dovadă, transmiţând icoana: „Cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir al Moldovei şi Onufrie al Cernăuţului, această icoană merge pentru prima dată la noi în Moldova, cu străduinţa Prot. Vasile Pavlenko şi cu aprobarea sa, vom purcede la drum, pentru a duce icoana spre închinare şi creştinilor din Moldova, care cu frică de Dumnezeu vor veni către Maica Domnului şi vor primi acea Binecuvântare a lui Dumnezeu. Încă o dată mulţumim Părintelui Paroh pentru binecuvântarea şi binevoinţa de a ne încredinţa icoana.”

Biroul de presă al Mitropoliei