Fotbal lovit de islam

0
782
Fotbal lovit de islam
Fotbalistele din Iran sunt forţate să joace acest sport îmbrăcate din cap până în picioare. În Iran, fotbalul este un înlocuitor pentru tot ceea ce lipseşte şi, în primul rând, pentru libertatea după care tânjesc 70 de milioane de oameni.
Doar în Iran şi în Liban fotbalistele sunt nevoite să joace îmbrăcate cu pantaloni şi tricouri lungi, dar şi cu tradiţionalul hijab pe cap Foto: Afp
Deşi s-a bucurat mereu de popularitate şi în rândul sexului slab, odată cu revoluţia islamică din 1979, fotbalul feminin a fost interzis în Iran. Motivul?
Echipamentul nu corespunde normelor religioase potrivit cărora o femeie trebuie să-şi acopere în întregime corpul atunci când iese pe stradă sau când practică, în public, orice fel de activitate, fie ea şi sportivă.
A trebuit să treacă mai bine de 14 ani de la revoluţie pentru ca femeile să primească din nou dreptul de a da cu piciorul în minge. În 1993, după mari presiuni făcute de organizaţiile ce luptă pentru drepturile femeilor, s-a organizat un campionat pentru femei.
Totul s-a desfăşurat sub un control strict, într-o sală acoperită, unde accesul bărbaţilor sau al camerelor de luat vederi a fost interzis. Zece formaţii au participat în această competiţie, iar după alţi opt ani, în 2001, Ministerul Educaţiei şi Sportului a aprobat formarea unui campionat oficial de futsal pentru femei.
Vor avea un stadion de 40.000 de locuri
Din 2005, Iranul are şi o naţională feminină de fotbal (locul 49 FIFA, în vreme ce România ocupă locul 36) în care jucătoarele intră pe teren acoperite din cap până în picioare!
Având în vedere succesul de care se bucură fotbalul în rândul reprezentantelor sexului frumos, guvernul iranian a aprobat construirea unui stadion de 40.000 de locuri destinat femeilor.
Regulile jocului rămân însă neschimbate: fotbalistele trebuie să intre pe teren complet acoperite, iar accesul bărbaţilor pe arenă este interzis.
Au forţat intrarea pe stadion
Adversarele nu sunt deranjate de costumaţia iraniencelor  Tot după revoluţia islamică din 1979 a fost blocat şi accesul femeilor pe stadioanele din Iran. „Limbajul dur folosit de bărbaţi în timpul meciurilor creează un mediu nepotrivit pentru femei” a fost explicaţia oficială.
Femeile străine sunt însă primite pe arenele din Iran pe motiv că „nu înţeleg înjurăturile scandate de bărbaţi”. Singura dată când iraniencele au putut asista la un meci a fost în 2005, la Iran – Bahrein, meci după care perşii s-au calificat la CM 2006. 100 de femei au oprit maşina preşedintelui de atunci, Mohammad Khatami, iar la ordinul acestuia ele au urmărit meciul chiar din loja prezidenţială.
Doi ani mai târziu un imens scandal a zguduit fotbalul iranian. Un club a organizat, în mare secret, un amical între echipa feminină şi cea masculină de tineret, iar autorităţile au intrat în posesia unor imagini filmate cu telefonul mobil. Clubul a fost nevoit să-şi desfiinţeze formaţia feminină, iar mai mulţi oficiali au primit suspendări şi amenzi usturătoare.
Ce obligaţii au femeile islamice
Să-şi menţină tot timpul castitatea. Nu trebuie să aibă relaţii extramaritale.
Să se îmbrace modest şi să poarte hijab (basma de acoperire) când ies din casă.
Nu au voie să poarte haine bărbăteşti.
Să crească copiii conform nevoilor Islamului.
Pot lua de soţ un singur bărbat, pe când un bărbat se poate căsători cu patru soţii.
Nu se pot căsători cu un nemusulman.
Partea de moştenire este mai mică decât cea a bărbatului.
www.adevărul.ro