Cuvioasa Maica Parascheva

0
1305

Cuvioasa Maica Parascheva

 

Puţină lume ştie că moaştele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, sunt apărate, fiind „legate” printr-un greu blestem încă de la aducerea lor la Iaşi în 1641, în vremea domniei lui Vasile Lupu.În ciuda faptului că mai multe biserici sau mânăstiri se laudă cu rămăşiţe sau părticele ale Sfintei Parascheva, moaştele se află la Iaşi, în Catedrala Mitropolitană. Confuzia provine, după cum susţin teologii, din încurcătura care se face între Sfân ta Cuvioasă Parascheva, din Epivat, şi Sfânta Parascheva Muceniţa.Spre deosebire de Sfânta Cuvioasă Parascheva, care a trăit la o mie de ani după Hristos, Muceniţa a vieţuit în secolele III-IV, în Grecia, nu departe de Salonic. Aceasta a trăit în timpul persecuţiei păgâne şi a murit ca un martir, iar în icoane e reprezentată ţinându- şi ochii într-o mână. Moaştele ei sunt răspândite în mai multe locuri, iar părticele mai mari din rămăşiţele Muceniţei au fost adăpostite la Mânăstirea Miclăuşeni.

 

Blestemul lui Vasile Lupu şi al lui Varlaam

În schimb, moaştele Cuvioasei sunt protejate datorită blestemului rostit în urmă cu 400 de ani de domnitorul Vasile Lupu şi de mitropolitul Varlaam şi care e înscris sub forma unui sigiliu pe pânză de in în care sunt învelite moaştele de atunci.
Rămăşiţele Sfintei Cuvioase Parascheva nu se află nici ele intacte în racla la care milioane de credincioşi s-au închinat, de-a lungul anilor, la Catedrala Mitropolitană. Din moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva s-au luat, dintru început, tălpile, care au rămas la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol şi care se află acum la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Însă, în afară de tălpi, din sfintele moaşte lipseşte şi nasul. Acesta ar fi fost smuls în timpul Primului Război Mondial de un credincios atunci când s-a aplecat să le sărute, neştiindu- se nici azi unde se află acea parte.

Au stat în frig ca să atingă racla

Până ieri, 100.000 de pelerini din întreaga ţară au ajuns la Iaşi, pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva, depuse la Catedrala Mitropolitană. Mii de pelerini au stat şi noaptea trecută la rând, la temperaturi de -8 grade C, pentru a ajunge la racla Cuvioasei. Din cauza oboselii însă, cinci credincioşi au leşinat şi au ajuns la spital, de luni seară şi până ieri.