Budistii din Himalaya taie mii de copaci anual în scopuri religioase

0
601
Budiştii din Himalaya taie mii de copaci anual în scopuri religioase
Mii de copaci tineri vor fi tăiaţi anual în Bhutan pentru confecţionarea steagurilor de rugăciune, au anunţat autorităţile statului asiatic, informează Reuters.
Iniţiativa este parte a datoriei guvernului din Bhutan de a aduce fericire în stat (Gross National Happiness), însă aceasta ameninţă grav vegetaţia luxuriantă a regatului din Himalaya.
Budiştii din Himalaya pun steaguri de rugăciune pentru a le aduce noroc sau pentru a ajuta morţii să îşi găsească drumul potrivit în viaţa de apoi. Conform obiceiului, cu cât sunt puse mai multe astfel de steaguri, cu atât mai bine. Călugării budişti spun că pentru acest lucru trebuie folosiţi copaci tineri de fiecare dată.
„Daca refoloseşti un steag vechi, înseamnă că nu depui nici-un efort, ceea ce înseamnă că meritul cîştigat este compromis”, a explicat Lopon Gyem Tshering, un călugăr budist.
Nereuşind să îşi convingă cetăţenii să treacă de la lemn, la oţel pentru steagurile de rugăciune, guvernul ultimului regat budist din munţii Himalaya a propus bambusul ca alternativă la copacii tineri.
Constituţia regatului Bhutan, care plasează fericirea naţională (Gross National Happiness) mai presus de orice, stipulează că statul trebuie să deţină cel puţin 60% de teren forestier.
In Bhutan au fost tăiaţi aproximativ 60.000 de copaci între iunie 2007 şi iulie 2008, doar pentru steaguri de rugăciune, au arătat datele oficiale, iar consumul pe cap de locuitor creşte la aproximativ 700.000 de copaci.