Uzbekistanul se plange de islamofobia din Europa

0
807
Uzbekistanul se plânge de islamofobia din Europa
Uzbekistanul, o ţară predominant musulmană din Asia Centrală, s-a plâns luni, 14 septembrie 2009, de creşterea „islamofobiei” în Europa, răspunzând astfel criticilor UE privind respectarea drepturilor omului în această ţară.
„Există în Occident o islamofobie extrem de răspândită, există prejudecăţi împotriva statelor asiatice şi musulmane. Împotriva acestora trebuie să acţionăm”, a declarat ministrul afacerilor externe din Uzbekistan, Vladimir Norov, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Europene la Bruxelles.
„Caricaturile făcute la adresa profetului Mahomed sunt lucruri împotriva cărora este dificil să rămânem indiferenţi”, a mai spus acesta.
Acestea sunt chestiuni „foarte sensibile, extrem de ofensatoare pentru musulmanii care constituie 80% din populaţie”, a declarat şeful diplomaţiei, la o conferinţă de presă.
„De asemenea, consideram că este foarte important să nu se lege islamul de terorism”, a adăugat el. Este „insultător şi inacceptabil”, a adăugat Norov.
El a răspuns criticilor repetate venite din partea Uniunii Europene, care solicita din nou, luni 14 septembrie 2009, „progrese” în respectarea drepturilor omului şi a „libertăţilor” în această ţară, printr-un comunicat emis în urma unei întâlniri.
Ministrul uzbec a răspuns că nu a venit la Bruxelles pentru a i se da lecţii.
„Suntem deschişi la critici, dar nu putem merge mai departe decât dacă dialogul se desfăşoară între parteneri care acţionează pe picior de egalitate”, a spus el.
„Suntem o societate musulmană din Asia, bine integrată in zona eur-asiatică” şi „noi nu depindem de Uniunea Europeană”, a avertizat acesta.
www.lacasuriortodoxe.ro