Senatul afghan a condamnat eliberarea unui jurnalist afghan condamnat pentru blasfemie

0
734
Senatul afghan a condamnat eliberarea unui jurnalist afghan condamnat pentru blasfemie
Senatul afghan a condamnat astazi, luni 14 septembrie 2009, eliberarea unui ziarist afghan, condamnat la sfârşitul anului 2008, la 20 de ani de închisoare pentru blasfemie, recent gratiat după doi ani de detenţie.
Sayed Parwez Kambakhsh, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat pentru blasfemie în data de 22 ianuarie 2008, cu pedeapsa capitală, de către o instanţă din Mazar-i-Sharif, provincia Balkh (Afganistanul de Nord). În 21 octombrie 2008, instanţa de apel din Kabul a anulat sentinţa, comutată la 20 de ani de închisoare.
Jurnalistul, membru al minorităţii şiite, a fost angajat de către o publicaţie locală, Jahan-e Naw (New World), în timpul studenţiei.
Kambakhsh a fost arestat în 27 octombrie 2007, pentru distribuirea în Universitate, printre colegii săi din Mazar-i-Sharif, a unui articol „insultător la adresa islamului, printr-o interpretare eronată a versetelor Coranului” – conform actului de acuzare.
El a transcris articole cuprinzând o interpretare a Islamului, în special cu referire la statutul femeii, extrase de pe un blog iranian.
Senatul „şi-a exprimat profunda îngrijorare şi consideră că această decizie este contrară valorilor islamice şi legilor existente în această ţară” – s-a spus într-o declaraţie a Senatului.
Kambash trebuie să îşi ispăşească pedeapsa şi, fiind vinovat de apostazie şi de ură faţă de islam, trebuie să fie pedepsit – spune senatul.
Camera superioară a parlamentului „recomandă insistent autorităţilor şi preşedintelui” să nu mai acorde graţieri precum cea a jurnalistului, conform aceluiasi document.
www.lacasuriortodoxe.ro