Proclamarea locală a canonizării Sfântul Voievod Neagoe Basarab, desfăşurată astăzi la Târgovişte

0
736
Proclamarea locală a canonizării Sfântul Voievod Neagoe Basarab, desfăşurată astăzi la Târgovişte

Pentru prima dată, în bisericile ortodoxe astăzi, 26 septembrie, a fost pomenit Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Trecerea lui în rândul sfinţilor a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul trecut, în şedinţa de lucru din 8-9 iulie.
Astăzi a avut loc proclamarea locală a canonizării în Arhiepiscopia Târgoviştei, informează TRINITAS TV. Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de alţi 23 de ierarhi, membri ai Sfântul Sinod, fiind precedată de Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea de la Târgovişte a fost completată prin aducerea din Grecia, la Catedrala arhiepiscopală, a moaştelor Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti. Sfântul Nifon a fost canonizat în timpul domniei lui Neagoe Basarab. În anul 1517, după terminarea construirii catedralei de la Curtea de Argeş, Sfântul Neagoe a cerut ierarhilor ţării ca mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinţilor, cu data de pomenire 11 august.
Pentru proclamarea locală a canonizării în Arhiepiscopia Târgoviştei a Sfântului Neagoe Basarb au venit aproximativ 15.000 de credincioşi. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a fost, de asemenea, prezent astăzi la evenimentul din oraşul reşedinţă al judeţului Dâmboviţa.

www.basilica.ro