Grup de intrajutorare a persoanelor dependente de alcool patronata de Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia

0
800
Grup de intrajutorare a persoanelor dependente de alcool patronata de Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia
La Alba Iulia exista de 4 ani un Grup de intrajutorare a persoanelor dependente de alcool, grup patronat de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia, format din specialisti in consiliere si terapie. Parintele Teodor Nicoara este de un an preotul care se implica in aceasta misiune de consiliere a acestor persoane si a familiilor acestora si ne-a acordat un interviu despre problematica att de grava a alcoolismului si despre alternativa oferita de Biserica:
-Parinte Teodor Nicoara, cum se prezinta situatia persoanelor dependente de alcool la nivel national ?
Pr. Teodor Nicoara: E stiut faptul ca societatea in care traim se confrunta cu o problema legata de consumul de alcool. Omul zilelor noastre e incurajat si chiar invitat sa consume alcool. Reclame de tot felul, panouri publicitare il asalteaza pe omul modern. Diverse scene de film il fac sa creada ca nu se poate fara alcool. Evenimentele de orice fel sunt stropite cu bautura. Aceasta permisivitate fatisa inlesneste consumul de alcool si mareste totodata riscul sa apara tot mai multi alcoolici. Potrivit unei statistici, la nivelul intregii tari exista un milion si jumatate de persoane dependente de alcool, la care am putea adauga inca doua sau trei milioane de persoane care sufera indirect de pe urma consumului de alcool.
-O cifra destul de mare, de alarmanta. De ce ajung oamenii dependenti de alcool?
Pr. Teodor Nicoara: Se pare ca acesti oameni au pierdut bucuria vietii si atunci vor sa-si umple viata, vor sa scape de greutati, sa uite de necazuri si cauta alinare in bautura. Ei fac acest lucru pentru ca alcoolul are un efect rapid si ajuta la depasirea unor stari de teama, de timiditate, poate sa faca singuratatea mai suportabila, poate diminua sentimentele de inferioritate, tensiunile si frica de esec, de asemenea poate intensifica bucuria. Un alcoolic bea deoarece are nevoie de efectul pe care il are alcoolul asupra sa si crede ca fara el nu poate trai. Cu alte cuvinte bea pentru a fi „in forma”. Alcoolul il scoate pe om din starea reala in care se gaseste, in care se confrunta cu viata de zi cu zi si atunci pentru moment problemele lui devin mai putin de nerezolvat. De fapt, omul se amageste ca problemele dispar si traieste intr-o mare minciuna.
-Ce atitudine trebuie sa avem fata de astfel de persoane pe care, bineinteles, nu le putem stigmatiza?
Pr. Teodor Nicoara : In primul rnd dependenta de alcool trebuie privita ca o boala. De multe ori noi facem o diferenta intre dependentii de alcool si bolnavii care sufera de alte afectiuni. In general, noi ii compatimim si suntem alaturi de cei care sufera. Pe cei cazuti in dependenta de alcool insa, ii marginalizam, ii lasam deoparte sau ii blamam, ii scoatem din rndurile noastre si de fapt ii condamnam sa traiasca acolo unde exista alcool, sa traiasca impreuna cu altii care consuma si care nu-i mai condamna. Acolo ei se simt intre prieteni. Privind dependenta de alcool ca o boala devenim mai umani si ii privim si pe acesti oameni ca pe niste oameni neputinciosi, ca pe niste oameni suferinzi si ii tratam ca atare. Cautam sa le usuram cumva dependenta si sa nu le-o intretinem.
-Cum poate scapa un alcoolic de bautura?
Pr. Teodor Nicoara : In primul rând trebuie sa constientizeze ca are o problema, ca nu mai poate controla consumul de alcool, sa-si vada neputinta si sa ceara ajutor. Acesta este primul pas. De regula persoanele dependente de alcool se amagesc spunând ca n-au nici o problema cu alcoolul, ceilalti au probleme si ei oricnâd pot sa se lase de consum. Numai ca amâna aceasta zi si poate ca pentru unii nu mai vine. Recuperarea presupune incetarea consumului de alcool. Iesirea din dependenta inseamna abstinenta. Nu se poate vorbi de o vindecare propriu-zisa, ci de adaptarea la un regim de viata fara alcool. Un alcoolic nu mai poate reveni la stadiul de bautor normal, el trebuie sa renunte definitiv la bautura. Sunt persoane care au avut o abstinenta de douazeci de ani dupa care au incercat sa vada daca nu cumva li s-a reglat organismul si pot sa bea din nou si au sfrsit prin a consuma la fel de necontrolat ca inainte.
-Ce rol are familia si societatea pentru astfel de persoane?
Pr. Teodor Nicoara: Se intmpla de multe ori ca familia in care exista un alcoolic sa intretina starea acestuia fara sa isi dea seama (il persecuta, il evita, ii acopera greselile in fata celorlalti, mint pentru el, ii ascund bautura, etc.). Familia e chemata sa-l sprijine pe cel care este dependent de alcool, sa discute deschis cu acesta si sa il trateze ca pe un om bolnav. De asemenea ei trebuie sa-l responsabilizeze, sa aiba incredere in el si sa-l aduca cumva in viul vietii, adica sa ii dea si lui ceva de facut, sa se poata baza si pe el. Alcoolicul trebuie sa faca ceva care sa-i aduca pna la urma bucurie. Persoanelor dependente de alcool doar consumul de alcool le produce bucurie, iar omul nu poate trai fara bucurie. Trebuie cautata o cale prin care sa li se redea bucuria de a trai fara alcool. Societatea trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste educatia tinerilor, in ceea ce priveste modelele pe care le ofera pentru a nu se confrunta cu problemele care apar de pe urma consumului de alcool (probleme de sanatate, tulburari sociale, infractiuni, accidente rutiere, etc.)
-Ce ofera Biserica si, in mod concret, Arhiepiscopia de Alba Iulia persoanelor dependente de alcool?
Pr. Teodor Nicoara: Biserica este chemata sa le arate acestor oameni ca exista scapare. Pe cei aflati in suferinta Biserica ii asteapta cu bratele deschise asemeni tatalui din Evanghelie care se bucura de intoarcerea fiului risipitor. Biserica este un spatiu de renastere, un loc unde li se arata ca in locul paharului cu care ei sunt obisnuiti li se ofera Potirul, adevarata bautura, adevarata bucurie. Setea lor trebuie convertita intr-o altfel de sete, o sete duhovniceasca. De aceea in Acatistul Potirului Nesecat, chemnd-o in ajutor pe Maica Domnului spunem : ” Bucura-te, Stapna, Potir nesecat care ne potolesti setea cea duhovniceasca.”
In cadrul asociatiei „Filantropia Ortodoxa Alba Iulia” exista un grup de suport pentru persoanele dependente de alcool. Aici se intlnesc oameni care au acelasi tel: sa traiasca fara alcool. Sunt intmpinati cu intelegere si toleranta si au ocazia de a discuta despre problemele lor fara a se simti criticati, judecati, neintelesi. Aici primesc indrumare si sprijin din partea unui preot si a unui psiholog, primesc informatii despre alcoolism si despre caile de a iesi din dependenta. Ascultndu-i pe altii care au reusit sa se mentina abstinenti ei capata incredere si putere pentru a merge mai departe.
-Ati intlnit oameni dependenti de alcool si care s-au angajat pe linia aceasta a abstinentei, a unei vieti fara bautura?
Pr. Teodor Nicoara : Da, exista persoane care sunt in recuperare. Practic asa se numesc toate persoanele care au iesit din dependenta, pentru ca oricnd pe parcursul vietii poate exista un moment care sa le aduca in recadere. Dar atâta vreme cât stau departe de primul pahar sunt in recuperare si viata lor are o frumusete pentru ca exista o relatie cu familia, cu prietenii, au posibilitatea sa munceasca si bucuria o gasesc in alta parte dect in acel pahar care de cele mai multe ori lea adus durere!

http://calindragan.wordpress.com