Patriarhul Kirill spera sa îmbunataţească relatiile cu Patriarhul Constantinopolului, în timpul vizitei sale în Turcia

0
1003
Patriarhul Kirill speră să îmbunătăţească relaţiile cu Patriarhul Constantinopolului, în timpul vizitei sale în Turcia
Biserica Ortodoxă Rusă afirma că principalul obiectiv al Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, în vizita din Turcia, consta in restabilirea relaţiilor cu Patriarhia de Constantinopol şi in discutarea mai multor puncte de interes comun. „Patriarhul Kirill doreşte ca această vizită să deschidă o nouă pagină în relaţiile cu Patriarhia de Constantinopol. Trebuie să renunţăm la confruntări şi conflicte şi să cream un sistem de încredere reciprocă, încât Bisericile Locale să formeze o adevărată familie”, a declarat şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii, Arhiepiscopul Ilarion de Volokolamsk, adresându-se jurnaliştilor, într-un comentariu nascut în contextul întâlnirii dintre Patriarhului Kirill şi ambasadorul turc în Rusia, Halil Akinci.
Potrivit Arhiepiscopului Ilarion, viitoarele relaţii dintre cele două Biserici trebuie să ducă la evitarea unor situaţii similare cu cea dezvoltată în Estonia, în 1996. Arhiepiscopul a specificat apoi: „Constantinopolul şi-a proclamat în mod unilateral competenţa şi aceasta a dus la o situaţie de conflict, care încă nu s-a soluţionat.”
„Sperăm ca Patriarhii celor două mari biserici surori, prin comunicare, să descopere modul in care pot fi de acord cu noul format al relaţiilor, care să excludă astfel de neînţelegeri şi să se bazeze pe încredere reciprocă totală şi dragoste fraternă”, a spus Arhiepiscopul Hilarion.
De asemenea, acesta a mai amintit că Patriarhul Kirill a subliniat în mai mute rânduri, că „victoria” în dialogul inter-ortodox este imposibilă doar prin participarea unei singure părţi. Conform Arhiepiscopului, un astfel de dialog ar trebui să aibă ca scop victoria în atingerea unui rezultat acceptabil pentru amble parti.
„Patriarhul Kirill va merge la Constantinopol cu sentimente şi intenţii sincere si calduroase. Sperăm ca această vizită să îl ajute pe Patriarhul Constantinopolului, să rezolve problemele din interior şi, ne aşteptăm ca vizita să fie un real succes”, a declarat oficialul Bisericii Ruse.
www.lacasuriortodoxe.com