Instaurarea unei Biserici locale în Ucraina va duce la un razboi civil in aceasta tara considera prot. Arhidiaconul Kuraiev

0
735
Instaurarea unei Biserici locale în Ucraina va duce la un război civil în această ţară considera prot. Arhidiaconul Kuraiev
Teologul rus susţine că planurile înfiinţarii unei Biserici Ortodoxe Locale în Ucraina, care să fie în afara autorităţii Patriarhiei de la Moscova, ar fi un obstacol în calea euro-integrării Ucrainei”. „Eu nu cred că acest lucru este în concordanţă cu euro-integrarea Ucrainei”, a declarat profesorul Academiei Teologice din Moscova, Arhidiaconul Andrei Kuraiev, postului de radio „Ecoul Moscovei”. Ucraina este un „hotch-potch (amalgam) etnic şi religios”, a spus Arhidiaconul Kuraiev.
„Se poate spune, că Ucraina este un micro-imperiu. Şi, există o singură şansă de supravieţuire pentru un imperiu: cazul în care imperiul învaţă să fie tolerant; să vada în varietatea populaţiei un avantaj, şi nu o problemă”, a precizat Arhidiaconul.
Dacă Galicia, o zonă istorică din vestul Ucrainei, ar începe să fie mândră „că are Crimeea, unde se vorbeşte limba rusă”, dacă rutenii, moldovenii şi ruşii ar avea un statut „cu nimic mai prejos decât vorbitorii oficiali de ucraineană”, şi „dacă preşedintele ar spune: cu toţii aveţi credinţe diferite şi nu voi interveni asupra principiilor voastre religioase, atunci Ucraina, de la Lugansk la Ujgorod, ar primi dreptul permanent de rezidenţă în Comunitatea Europeană şi dreptul de a exista”, a completat Arhidiaconul.
„Dacă nu, în cazul în care se merge după principiul uniformizării, să avem cu toţii aceeaşi limbă, aceeaşi credinţă şi aceleaşi vederi – oameni buni, inseamna ca sunteţi în căutarea unui război civil, pe care îl veţi şi obţine.”, a spus el.