Statistica 2009: Circa o mie de copii din Moldova au fost abuzati, neglijati sau exploatati

0
758
Statistica 2009: Circa o mie de copii din Moldova au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi
Datele au fost prezentate în cadrul unui studiu efectuat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de copii şi arată o creştere semnificativă a numărului minorilor exploataţi în Moldova în ultimii ani. Viorica Ghimpu, manager de programe în cadrul Organizatiei Internationale a Muncii, a declarat pentru Stirea Zilei ca majoritatea copiilor exploatati provin din familii nevoiase. Jumatate din acestia muncesc in agricultura, la sapa sau in camp cu animalele.
„Este un lucru groaznic sa vezi copii de nici 14 ani, care muncesc pe camp, la temperaturi inalte. Dupa mine, aceasta reprezinta una din cele mai grave forme de exploatare”, a spus Ghimpu. Daca la tara, copii muncesc la camp, atunci la oras, acestia sunt impusi sa cerseasca. Numai in acest an, au fost inregistrati 204 copii care au fost exploatati la cersit, majoritatea dintre ei fiind din zonele urbane.
„Cei mai multi dintre copii care ajung in strada pentru a cersi, sunt impusi de parintii acestora, cu scopul de a aduce bani pentru bauturi alcoolice”, a mai afirmat Viorica Ghimpu.
Potrivit Inspectiei Muncii, in 2008 au fost controlate peste 48 de intreprinderi, in care au fost depistati 300 de minori incadrati in campul muncii. In cele mai multe cazuri, copiii lucrau pe timp de noapte.
www.stireazilei.md