S-a demonstrat ştiinţific: cu toţii avem conştiinţă!

0
616
S-a demonstrat ştiinţific: cu toţii avem conştiinţă!
Specialiştii ruşi de la Institutul de Cercetare a Creierului au reuşit să rezolve una dintre enigmele omului şi au demonstrat că fiecare dintre noi avem conştiinţă. Studiul, care îşi dorea iniţial să se ocupe de cercetarea minciunilor, a identificat o reacţie adversă a creierului atunci când nu spunem adevărul şi, mai mult, au surprins conştiinţa pe o imagine a creierului obţinută de computer.
„Când o persoană urmează să spună o minciună, creierul său începe să protesteze instantaneu. În acest moment se trezeşte conştiinţa. Totuşi, acest lucru nu se poate observa cu ochiul liber pentru că subiectul nu simte vreo durere, nu transpiră şi nu are orice alte simptome. Reacţia creierului poate fi detectată doar cu ajutorul unui program special de computer”, a declarat Maxim Kireev, unul dintre savanţii participanţi la acest proiect.
„Există un mecanism în creierul nostru care ne anunţă că am făcut ceva greşit. Acesta lansează fenomenul pe care noi îl numim remuşcare şi din cauza căruia noi urâm, de obicei, conştiinţa. De aceea, foarte mulţi oameni încearcă să scape de efectele conştiinţei prin consumul de alcool. Din nefericire pentru ei, se întâmplă foarte des ca efectele să fie intensificate de băutură”, a declarat şi Sviatoslav Medvedev, directorul Centrului de Cercetare a Creierului din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe.
www.libertatea.ro