Programe care să ajute orfanii ce ies din sistem – Rusia

0
699
Programe care să ajute orfanii ce ies din sistem – Rusia
Rusia are peste 700 000 de orfani, dintre care aproximativ 25% au un adăpost. Un orfan din Rusia părăseşte sistemul la vârsta de 15 sau 16 ani. După această vârstă ei sunt trimişi de obicei înapoi în stradă cu foarte puţine lucruri şi sunt speriaţi de moarte. Doar unul din 10 orfani ajung până la vârsta de 21 de ani. Amy Norton cu Orphan Outreach, afirmă că: „Aceştia, în general, sfârşesc în crime, cu siguranţă pe stradă, disperaţi pentru o cale de a trai. În aprilie, Mike Douris – presedintele Orphan Outreach, si Amy Norton – director de programe, au vorbit cu 21 de absolventi de la orfelinatul 60 din St. Petersburg. Ei au descoperit ca multi dintre tineri nu au stiut nici macar cat ar costa sa cumpere o paine. Norton a spus ca multi vor fi „supravietuitori, cu paine si cu apa”.
Norton crede ca acestia pur si simplu nu sunt echipati pentru viata adulta. „Acestia au putine sanse de succes in oportunitatea de a intemeia o familie, de a fi in stare sa obtina un loc de munca, chiar si pentru a putea avea alimente. Sentimentul nostru de urgenta pentru acesti copii este sa putem gasi un asistent social crestin care sa mearga alaturi de ei, sa ii sprijine si sa ii ajute cu tranzitia.”
In Tomachova, Orphan Outreach a lansat un program de tranzitie la un orfelinat din regiunea Leningrad. Orphan Outreach a angajat un lucrator crestin care sa sprijine copiii prin orice trecere oarecum perfida. „Scopul nostru este sa avem un model de succes care incepe cu acesti copii, inainte ca acestia sa absolve, si ii sprijina printr-o viata independenta, reusita si plina de speranta. Apoi noi speram ca putem extinde acest model pentru alte orfelinate,” a spus Norton.
Orphan Outreach este de asemenea, in parteneriat cu Leningrad Committee of Education (Comitetul Leningrad al Educatiei), care supravegheaza orfelinatele si scolile tehnice din regiune, ca sa ofere acest program absolventilor. Cu toate ca guvernul trebuie sa aiba grija de sectiile lor cu apartamentele sub-ventionate de la guvern si sa plateasca taxa fie la scoala fie la universitate, acest lucru necesita completarea unor „munti” de documente.
Fara ajutor, multi sunt invinsi de obstacolele peste care trebuie sa treaca si, pur si simplu se dau batuti. Lucratorii acestui caz vor ajuta tinerii nu doar sa completeze documentele necesare ci vor urmari progresul lor si ii vor ajuta in problemele cu care acestia se confrunta o data in cadrul programelor.
Orphan Outreach spune ca sunt angajati sa ajute cei 12 absolventi sa reuseasca, dar o problema critica este sa pastreze speranta in Cristos in fata lor.” Pe masura ce pleaca, se vor confrunta probabil cu cele mai grele decizii si probleme pe care le-au avut vreodata in viata lor. Noi chiar trebuie sa oferim suport continuu dupa ce ei pleaca, si aici biserica din Rusia va ocupa un loc important, ca sa vina in sprijinul lor.”
Norton spune ca: „Scopul nostru este sa avem un asistent social crestin evanghelic pentru ca acesti copii nu simt speranţa. Este important ca aceşti copii, pe masura ce vor pasi prin aceasta tranzitie, sa fie bine consolidaţi.” In scopul sa implice parteneri in comunitatea de credinţa, Orphan Outreach se întâlneşte cu pastorii si pastorii de tineret astfel incat mentorii din biserica locala sa sprijine spiritual tinerii si sa se roage cu aceşti absolvenţi.