O nouă ofensivă a Bisericii, faţă de avort

0
654
O nouă ofensivă a Bisericii, faţă de avort
Biserica din Spania s-a pronunţat, încă o dată, în privinţa liberalizării avortului şi a cerut joi parlamentarilor catolici să voteze împotriva unui proiect pe această temă, al guvernului socialist. „Niciun catolic, care îşi respectă credinţa, nu poate vota sau aproba proiectul de lege” – spune Biserica, într-o declaraţie adoptată în timpul unei reuniuni a Conferinţei Episcopale Spaniole. Guvernul socialist al lui José Luis Rodríguez Zapatero propune legalizarea avortului, pe care legislaţia spaniolă nu o permite azi.
În prezent, în temeiul unei legi datând din 1985, avortul e permis doar în cazuri de viol (până la 12 săptămâni de sarcină), malformaţii fetale (până la 22 săptămâni) sau în caz de „pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei „(timp nelimitat). Proiectul Guvernului urmăreşte legalizarea avortului până la 14 săptămâni şi permiterea avorturilor în anumite condiţii (riscuri pentru sănătatea mamei, malformaţii fetale) până la 22 săptămâni.
Guvernul vrea, de asemenea, să permită avorturile, fetelor, fără consimţământul părinţilor, dacă au deja vârsta de 16 ani – o controversată parte a proiectului.
Proiectul de lege „reprezintă un serios pas înapoi pentru legislaţia în vigoare”, care, spun episcopii, este „ea însăşi, nedreaptă” – se spune în declaraţie.
Nu este prima dată când Biserica Catolică Spaniolă este împotriva avortului. Confruntându-se cu noul guvern, poziţia sa este susţinută de cercurile conservatoare catolice care au programat un mare marş de protest în toamnă.
www.lacasuriortodoxe.com