Noul sediu al Observatorului Vaticanului este gata

0
479
Noul sediu al Observatorului Vaticanului este gata
O mănăstire renovată din Albano, Italia, este noul sediu pentru Observatorul Vaticanului – o schimbare ce va da iezuiţilor care lucrează la Observator un spaţiu de lucru mai potrivit, inclusiv pentru vizitatori. Până acum Observatorul Vaticanului a fost găzduit în palatul pontifical de la Castel Gandolfo, un oraş din sudul Romei unde Papa îşi petrece lunile de vară. S-a mutat acolo în 1939, la mai bine de trei secole după ce şi-a început existenţa în Cetatea Vaticanului, datorită poluării Romei.
Observatorul şi cei 15 oameni de ştiinţă se vor muta în casa nouă în această lună, dar inaugurarea oficială va avea loc doar în octombrie. Mutarea presupune şi transferul bibliotecii de 22.000 de volume, printre care cărţi foarte vechi, incluzând lucrările lui Copernicus, Galileo, Newton, Kepler şi alţii. Va fi transferată şi o deosebită colecţie de meteoriţi. Observatorul Vaticanului a fost fondat în 1578 de către Papa Grigore al XIII-lea, pentru studierea reformei calendarului şi a implicaţiilor ei (reformă promulgată în 1582). De atunci papalitatea a continuat să sprijine cercetările astronomice.
În 1981, Observatorul şi-a deschis un al doilea centru, alegându-se un deşert din Statele Unite ale Americii datorită vizibilităţii mai bune. Astfel a apărut Observatorul de Cercetare al Vaticanului din Tucson, Arizona.
www.catholica.ro