Mamă a 13 copii la Căpriana

0
665
Mamă a 13 copii la Căpriana
„Să crească domnul preşedinte în locul
meu atâţia copii şi să vadă la ce preţ”
Satul Capriana din raionul Straseni se află la o distanţă de 40 de km de Chişinău. Localitatea e vestită pentru mănăstirea ce-i poartă denumirea – Mănăstirea Căpriana, renovată recent şi considerată una dintre cele mai vechi biserici din Basarabia. Lăcaşul sfânt nu ar fi însă singura mândrie a localităţii. Satul este faimos şi pentru familiile care cresc nu unul sau doi, ci chiar 10 sau mai mulţi copii. Cum se descurcă pe timp de criză o mama singură care îngrijeşte 13 copii?
Olga Zagoreanu de 55 de ani din satul Capriana, raionul Straseni s-a nascut intr-o familie cu multi copii. Pentru ca sotul ei era singur la parinti, atunci cand s-au casatorit si-au promis sa aduca pe lume atatia copii cati le va darui Dumnezeu, adica 13. Desi e mandra de ei, Olga recunoaste ca de cand i-a decedat sotul in urma cu cinci ani, nu doarme noptile gandindu-se din ce bani sa le ia de-ale gurii celor 7 fete si 6 baieti. Pamantul pe care il lucreaza cu copii este principala sursa de venit a familiei Zagoreanu, pentru ca pensia de nici 500 de lei, abia le ajunge pentru paine.
„Unul care nu munceste de loc si nici copii nu are tot 475 lei, si eu ca am muncit si am crescut atatia copii, tot asa? Ce sa fac eu cu banii acestia? Ca nu te crede nimeni ca ai nascut atatia copii. Sa se faca domnul Presedinte in locul meu, sa creasca atatia cati cresc eu si sa vada la ce pret si ce le trebuie lor de imbracat, de incaltat si de mancat si de pornit la scoli, ca-i greu de tot si nu ajunge”.
Alaturi de ea Olga ii are pe doar 4 din cei 13 copii. Ceilalti sunt plecati la studii. In fiecare saptamana le trimite pachete cu mancare si bani de cheltuiala din putinul pe care-l are. O intreb daca si-a ridicat pensia pentru luna trecuta. Desi raspunde negativ, Olga imi spune ca nu ii este frica de criza financiara. „Daca am o ceapa in gradina si o bucatica de paine eu nu mor. Eu pot sa traiesc o zi cu un ceai si nu ma tem ca voi muri”.
Insirand cu mandrie numele copiilor sai, Olga imi spune ca desi a avut zile in care nu a pus o faramitura de paine in gura, niciodata nu s-a gandit ca ar putea sa se desparta de ei.
„Eu viata mi-o dau, da copii la stat nu-i mai dau. Niciodata in viata. Cum voi putea, in saracie ii voi creste, dar la stat nu-i dau, pentru ca eu cate nopti nu am dormit langa capataiul lor si m-am straduit si i-am crescut mari si sa-i vad in jurul meu, eu la stat nu-i dau. Unde sa-i vad eu acolo?”
Mezinul familei, Nicusor face naveta la Straseni pentru a studia fluierul. Baiatul imi spune ca este motivat de sora lui mai mare, Silvia, si ea pasionata de muzica populara. Pana nu demult dorinta cea mare a lui Nicu era sa aiba o pereche de casti pentru a asculta muzica. Pentru a-si vedea visul implinit a trebuit sa-si ajute mama la bucatarie. „Sora mea mi-a promis ca daca zolesc tigaile si ceaunele imi da castile. Si eu m-am sculat de dimineata, am zolit tigaia si apoi am ascultat muzica”.
Pe un alt baiat al familiei Zagoreanu, Marcu, l-am intalnit in gradina din spatele casei, reparandu-si bicicleta. Din vorba in vorba, aflu ca Marcu niciodata nu si-a imaginat ca ar fi putut creste fara a-i avea pe careva dintre frati alaturi. L-am intrebat cati copii isi doreste. „Doi-trei, e greu sa ai multi copii. Dar e si bine, cand cresc toti mari, cand vin toti acasa, pentru mama e mare bucuria”.
Am mers la Primaria din sat sa vad ce asistenta primeste familia Zagoreanu. Primarul David Robu a recunoscut ca din lipsa de bani, ii include doar de sarbatori in lista pentru ajutoare. Primarul Robu, tata a 3 copii, recunoaste ca isi imagineaza cu greu cum s-ar descurca in locul Olgai Zagoreanu. „Ar fi de dorit ca tara sa aiba grija de familiile acestea, ca nu sunt ele atat de multe. Ei ar trebui sa fie asigurati de stat nu lunar dar in fiecare zi, sa aiba grija de ei, asta-i bogatia noastra”.
La despartire, Olga ma roaga sa-i fac o poza alaturi de copii la umbra nucului batran de la poarta. In zile de sarbatoare aici se aduna intreaga familie Zagoreanu, care impreuna cu nepotii numara 27 de membri.
www.europalibera.org