Koogle – motorul de căutare „cuşer”

0
622
Koogle – motorul de căutare „cuşer”
Evreii ultraortodocşi, cărora rabinii le interzic să navigheze pe internet, au acum posibilitatea de a-şi satisface pofta de web prin intermediul Koogle, un motor de căutare „cuşer”, informează Reuters. Potrivit administratorului site-ului, Yossi Altman, Koogle, denumire care a rezultat prin combinarea numelui unui produs alimentar evreiesc cu Google, se ridică la nivelul standardelor impuse de rabini orotodocşi, care interzic accesul la internet pentru a se asigura de faptul că utilizatorii evită vizionarea de materiale cu conţinut sexual explicit.
Site-ul, omite materialele considerate idezirabile din punct de vedere religios, cum ar fi majoritatea fotografiilor femeilor considerate indecente de rabini, afirmă Altman.
Motorul de căutare direcţionează către site-uri de ştiri şi cumpărături israeliene, filtrând şi în cazul acestora produsele pe care israelienii ultraortodocşi nu au voie să le aibă în locuinţe, cum ar fi televizoarele.
„Aceasta este o alternativă cuşer pentru ca evreii ultraortodocşi să poată naviga pe internet”, a spus Altman.
Site-ul a fost dezvoltat în cadrul eforturilor de a-i încuraja pe rabinii care erau în căutarea unei soluţii care să satisfacă nevoia evreilor ultraortodocşi de a naviga pe internet, în special pentru servicii vitale, potrivit lui Altman.
În cadrul motorului de căutare, nu pot fi publicate nici un fel de materiale şi nici nu se pot face tranzacţii de Sabatul evreiesc, când legile religioase interzic toate tipurile de activităţi şi afaceri, a adăugat Altman. „Dacă vrei să cumperi ceva de Sabat, se blochează şi nu te lasă să faci asta”, a spus el.
www.gândul.info