Ținut 40 de ani într-o colibă

0
759
Ținut 40 de ani într-o colibă
Caz şocant în Vaslui, România. Bărbatul bolnav psihic nu ştie să vorbească sau să meargă. Îmbrăcat în haine murdare şi rupte, un bărbat din satul Jigălia, judeţul Vaslui, trăieşte de aproape 40 de ani pe o bucată rece de pământ, într-o colibă. Nu ştie să vorbească, nu poate să meargă şi se sperie de oameni. Singurele feţe cunoscute sunt ale mamei şi fratelui său, care ar trebui să îl îngrijească.
Marcel Petrea a fost diagnosticat încă de la naştere, în urmă cu aproape 40 de ani, cu handicap psihic sever. Ar fi avut nevoie de recuperare şi de îngrijire specială, însă mama sa l-a închis într-o colibă de lut din curtea casei. Acolo, Marcel trăieşte şi doarme pe jos, direct pe pământ, îmbrăcat cu haine murdare şi rupte. Singurele figuri cunoscute sunt ale mamei şi fratelui său, aşa că se sperie de alţi oameni. Ar vrea să vorbească, dar reuşeşte numai să scoată nişte răgete ca de fiară. Ba, mai mult, pentru că nu s-a putut mişca în voie, trupul nu i s-a mai dezvoltat şi nu ştie să meargă, ci se târăşte sprijinin- du-se în mâini.
Doarme direct pe pământ
Cu toate acestea, mama sa spune senină că îi face un bine lui Marcel şi că îl fereşte de căldura de afară. „Îl ţinem aici, la umbră, dar seara îl ducem în casă, acolo doarme”, susţine Maria Petrea, deşi vecinii, care au sesizat asistenţii sociali, spun că bărbatul stă tot timpul închis ca un animal.
Pentru că nu poate merge, Marcel este târât de mama lui din loc în loc
Până anul trecut, femeia a fost asistentul personal al fiului său, iar pentru a-l îngriji primea 520 de lei. Între timp, Maria s-a pensionat, iar responsabil de soarta lui Marcel a devenit Andrei, fratele acestuia, în vârstă de doar 22 de ani. „E un suflet chinuit, care nu poate să spună că nu e îngrijit, deşi atât mama, cât şi fratele său iau mulţi bani pentru a se ocupa de el. E ţinut ca un animal zi şi noapte, de multe ori în pielea goală, în frig şi fără lumină”, spune o vecină a familiei Petrea. Asistenţii sociali au deschis o anchetă.
www.libertatea.ro