Donăm sânge chiar în parcul central de Ziua mondială a donatorului de sânge

0
737
Donăm sânge chiar în parcul central de Ziua mondială a donatorului de sânge
La 14 iunie în lumea întreagă este marcată Ziua mondială a donatorului de sânge, care se desfăşoară în acest an sub genericul „Sută la sută donare de sânge voluntară”. Cu acest prilej, duminică, la Chişinău va, fi organizat un eveniment special în Grădina publică „Stefan cel Mare”. Evenimentul include un program artistic, precum si o actiune de donare voluntara a sangelui, chiar in parcul central. Donatorii emeriti si persoanele care au donat pentru prima data sange vor fi distinsi cu diplome. De asemenea, 52 de donatori voluntari sistematici vor primi cate un bon pentru tratamentul stomatologic in valoare de 800 lei, valabil pana in ianuarie 2010.
In Moldova, institutiile medicale, cat si pacientii primesc sangele si produsele din sange gratuit. Nici donatorii nu sunt platiti. Totusi, fiecare donator primeste cate un tichet de masa in valoare de 50 de lei, pentru a se intrema dupa donare.
Potrivit directorului Centrului National de Transfuzie a Sangelui, Svetlana Cebotari, in primele 5 luni ale anului, 33 de mii de persoane au donat sange, 25 la suta dintre acestia fiind voluntari, iar restul – rude si prieteni ai bolnavilor. In 2008, voluntarii reprezentau 18% din numarul total al donatorilor. Poate deveni donator orice persoana sanatoasa cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. O persoana poate dona intre 350 si 450 de mililitri de sange, doza care nu prejudiciaza sanatatea, de 5-6 ori pe an.
Potrivit ministrului Sanatatii, Larisa Catrinici, in anul 2009, din bugetul de stat, au fost alocate pentru serviciul de colectare a sangelui 31 de milioane de lei, dintre care 10 milioane reprezinta salariile angajatilor.
www.stireazilei.md