Curtea Egipteană refuză să recunoască realitatea convertirilor la creştinism

0
629
Curtea Egipteană refuză să recunoască realitatea convertirilor la creştinism
La 13 iunie, o instanţă egipteană a respins procesul unui creştin convertit la Islam, care doreşte să fie recunoscut ca şi creştin pe actul de identitate.
Maher al-Moatassem Bellah al-Gohary convertit de la islam la creştinism în 1973, este tratat încă precum un musulman, deoarece nu i se modifică, în urma solicitărilor, apartenenţa religioasă pe propriul act de identitate. Pentru că autorităţile egiptene respectă legile islamice, ele nu recunosc convertirea unui musulman la orice altă religie. Cei convertiţi, rareori – dacă totuşi acest lucru se întâmplă vreodată – cer recunoaştere oficială. Gohary este cea de-a doua persoană care cere recunoaştere oficială pentru convertirea sa, deşi există şi alţi egipteni creştini convertiţi din Islam.
Principalul motiv pentru care Gohary solicită recunoaşterea, este acela de a o salva pe fiica sa de islamizarea forţată. Fiica sa, Dina Maher Ahmad Mo’otahssem, a fost botezată creştineşte dar ea nu poate fi recunoscută ca atare, cat timp actele tatălui său indică drept religie islamul. La vârsta de 16 ani, ei îi va fi emis un act de identitate islamic, obligând-o să trăiască după legi musulmane.
Conform Al Arabiya, Gohary, i-a cerut instanţei să îi recunoască şi un nou nume: Peter Ethnasios. Gohary a fost botezat la o Biserica Ortodoxă Coptă din Cipru, iar aceasta i-a emis un certificat din care reiese convertirea sa. Curtea a decis insa că documentele justificative prezentate sunt incorecte.
Managerul centrului regional al ICC pentru Africa şi Orientul Mijlociu, Jonathan Racho, a declarat: „hotărârea instanţei egiptene de a respinge actul de convertire al lui Gohary este inacceptabilă. În mod clar, acest lucru contravine standardelor internaţionale privind libertatea religioasă. Facem apel la comunitatea internaţională să atenţioneze Egiptul vizavi de greşeala nerespectării angajamentului pe care îl are în respectarea libertăţii de religie.”
Apelul merge mai departe si chiar se recomanda celor ce citesc acest mesaj să intre pe www.house.gov pentru a-şi aminti de cei pe care i-au ales şi să reclame această nedreptate din Egipt. „Cereţi celor ce vă reprezintă să facă presiuni asupra Egiptului!” – incheie imperativ apelul.
www.lacasuriortodoxe.com