Biserica Ortodoxă rusă se confruntă cu ambiţiile Patriarhiei de Constantinopol, în Franţa

0
613
Biserica Ortodoxă rusă se confruntă cu ambiţiile Patriarhiei de Constantinopol, în Franţa
Patriarhia de la Moscova, Eparhia de Korsun, acuză Biserica de Constantinopol de acţiuni care constituie o ameninţare pentru Ortodoxia din Franţa. „În acelaşi timp, există, reale ameninţări la adresa Ortodoxiei din Franţa, care ne fac să ne gândim serios la viitorul său, văzând tendinţele din ce în ce mai alarmante”, a sunat mesajul Eparhiei de Korsun la cel de-al 4-lea Conferinţa Panortodoxă Presinodală deschisă pe 6 iunie la Chambesy, Elveţia.
În ultimele câteva decenii, doar două jurisdicţii ortodoxe sunt operative în Franţa, care se prezintă ele însele ca aparţinând una de Patriarhia de la Moscova, Eparhia de Korsun şi alta de Exarhatul Parohiilor de Tradiţie Rusă în Occident, reglementată de Biserica de Constantinopol.
„Pe parcursul ultimilor ani am observat o tendinţă de creştere a jurisdicţiei (de la Constantinopol – CI) dominând în detrimentul principiului sinodalităţii inerente în Biserica Ortodoxă”, suna mesajul Eparhiei de Korsun.
Mai exact, motivul acestui mesaj a fost refuzul Mitropolitului Emmanuel Adamakis, Şef al Sinodului Episcopilor Ortodocşi din Franţa (Patriarhia Constantinopolului), de a include un ierarh din Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate, în acest organism.
În acest sens, documentul prevede că Adunarea „devine tot mai mult un instrument prin care o jurisdicţie să-şi realizeze propriile sale obiective, atâta timp cât reprezentantul său este Şef permanent al Sinodului.”
Eparhia de Korsun susţine că este necesar ca preşedintele Adunării „să fie ales de către toţi membrii, deoarece trebuie să lucreze în interesul tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acest lucru va asigura succesul şi fructuoasa coordonare a activităţii Adunărilor Ortodoxe.”
Autorii mesajului şi-au exprimat speranţa că participanţii la cea de-a 4-a Conferinţă Presinodala Panortodoxă vor face faţă provocărilor existente în lume Ortodoxă din Franţa.
www.lacasuriortodoxe.com