Avortul in Spania: catolicii fac presiuni

0
875
Avortul în Spania: catolicii fac presiuni
Conservatorii catolici spanioli au făcut presiuni, luni 1 iunie, militând împotriva propunerii de liberalizare a avortului de către guvernul socialist, ameninţând cu organizarea unei manifestaţii de proporţii în toamnă. Patruzeci de asociaţii, coordonate de puternicul Forum spaniol al Familiei – un grup de asociaţii catolice, care s-a aflat în frunte în lupta împotriva căsătoriilor homosexualilor (2004/2005) – au chemat la o manifestaţie, programată pentru data de 17 octombrie, la Madrid.
„La acea dată, ar trebui să fie luată în considerare, de către Parlament, propunerea de liberalizare a avorturilor, iar manifestatia din Madrid va fi un mod de a face presiuni”, a spus preşedintele Forumului pentru Familie, Benigno Blanco.
„Avortul nu trebuie sa fie legalizat, pentru că este un atac împotriva dreptului la viaţă”, a spus şeful acestei organizaţii, adăugând că legislaţia în vigoare, referitoare la avort, deşi restrictivă, a fost la fel de „nedreaptă”.
Guvernul socialist al lui José Luis Rodríguez Zapatero propune legalizarea avortului (întrerupere voluntară de sarcină), pe care legislaţia spaniolă nu o permite astăzi.
În prezent, avortul este permis decat în cazuri de viol (până la 12 săptămâni de sarcină), malformaţii (22 săptămâni) sau „pericol pentru sănătate fizică sau psihică a mamei” (fără limită de varsta).
În marea lor majoritate, avorturile sunt efectuate cu scuza „riscurilor psihologice” pentru mamă, ceea ce poate duce la avorturi extrem de târzii.
Guvernul a plănuit legalizarea avortului, până la 14 săptămâni, şi permiterea avorturilor în anumite condiţii (riscuri pentru sănătatea mamei, malformaţii fetale) până la 22 săptămâni.
Totodată, guvernul are în plan liberalizarea avortului la tinere, începând cu vârsta de 16 ani, fără a fi nevoie de acordul părinţilor. Trei sondaje publicate ieri, luni 1 iunie, au demonstrat că majoritatea spaniolilor se opun acestui aspect al proiectului.
Sondajele de opinie sunt dovada unui „refuz important din partea societăţii spaniole”, a comentat Blanco, precizând că nu a ibtrprins niciun contact cu ierarhia bisericii catolice spaniole, pe tema organizarii viitoarei manifestaţii din luna octombrie.
www.lacaşuriortodoxe.com