Amnesty International protesteaza împotriva initiativei anti-minarete

0
662
Amnesty Internaţional protestează împotriva iniţiativei anti-minarete
Departamentul elvetian al Amnesty International a luat pozitie duminică împotriva iniţiativei populare de interzicere a ridicării de minarete în Confederaţie, care conform acestuia, riscă să nască „reacţii xenofobe” în ţară. „Această iniţiativă este un bastion împotriva islamizării Elveţiei, dar îi discreditează pe musulmani şi comunităţile musulmane din Elveţia şi îi defaimă total”, a spus secretarul general elveţian al departamentului Amnesty International, Daniel Bolomey, într-un comunicat.
„Pentru iniţiatori, problema nu este legată de minarete. Ei vor să exploateze temerile care există în rândul populaţiei şi să amplifice sentimentele xenofobe, pentru a obţine un avantaj politic”, a adăugat el.
Adunarea Generală a celor aproximativ 200 de membri, care apără drepturile omului, a „recomandat, cu unanimitate de voturi, respingerea iniţiativei de interzicere a construcţiei minaretelor în Elveţia.”
Votul, a cărui dată nu se cunoaşte încă, ar trebui să aibă loc în luna noiembrie, când ar fi fost hotărât, de către dreapta populistă din Elveţia.
Prima fortă politică din Confederaţie a strâns peste 100.000 de semnături împotriva construirii minaretelor, care, conform acesteia, nu reprezintă edificii cu caracter religios, ci „simbolizează o aparentă revendicare a puterii politice şi religioase”. Guvernul elveţian a solicitat respingerea propunerii, apărând precum o campanie care ar putea naşte numeroase controverse în teritoriu şi în străinătate.
De asemenea, există temeri că acest lucru – o astfel de interdicţie – ar „pune în pericol pacea religioasă” din ţară.
Elveţia, care găzduieşte mai mult de 310.000 musulmani, dintr-o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, are în prezent două moschei cu minarete. Trei proiecte sunt însă în curs de desfăşurare.
www.lacasuriortodoxe.com