Ziua Îngerului Prea Fericitului Patriarh Chiril

0
850
Ziua Îngerului Prea Fericitului Patriarh Chiril
De sfinţii Întocmai cu Apostolii Chiril şi Mefodie, Patriarhul Chiril a primit mai multe felicitări cu Ziua îngerului păzitor, dar şi cu Ziua hirotoniei Sanctităţii Sale. Acestea au venit din partea Preşedintelui rus, Dimitrii Medvedev, din partea prim ministrului Vladimir Putin şi a soţiei sale, a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse. Mai multe felicitări au venit şi de la Bisericile Ortodoxe surori, informează Patriarhia.ru. Tot în această zi, Sanctitatea Sa, Patriarhul Chiril a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în soborul „Adormirea Maicii Domnului” din Kremlin, după care a urmat un moleben în Piaţa Roşie. La săvârşirea Serviciului Divin, Patriarhul Chiril a fost însoţit de mai mulţi arhierei a Bisericii Ruse, dar şi reprezentanţi ai altor Biserici Ortodoxe. De asemeni, printre cei ce s-au rugat, au fost şi delegaţii celui de al XIII-lea Sobor Rus din toată lumea, cât şi participanţii celui de al treilea forum ortodox din Moscova „Credinţa şi faptele”, reprezentanţi ai altor organizaţii.
După Serviciul Divin, cei prezenţi au mers cu steaguri, în procesiune la „Vasilievschii Spusk”, unde Patriarhul a fost întâmpinat de cursanţii Colegiului Militar „Suvorovsk”, alţi reprezentanţi. Aici s-a săvârşit moleben, după care Patriarhul s-a adresat cu un cuvânt de felicitare către participanţi. Acesta i-a felicitat pe cei de faţă cu Praznicul bisericesc şi de stat – Zilele culturii slavone, care tradiţional se serbează în ziua Sfinţilor Chiril şi Mefodie, subliniind că aceşti sfinţi au fost nu doar nişte bărbaţi învăţaţi, extraordinari gramatici, dar şi luminători ai poporului.
Cuvânt a luat şi regizorul Nichita Mihalcov. După cuvintele ce au fost adresate celor prezenşi, în pofida ploii, aici s-a început un concert de sărbătoare.
www.ortodoxia.md