Ministerul de Externe Turc consideră că este imposibil să fie deschisă o Reprezentanţa a Patriarhiei Constantinopolului la Kiev

0
618
Ministerul de Externe Turc consideră că este imposibil să fie deschisă o Reprezentanţa a Patriarhiei Constantinopolului la Kiev
Patriarhul Constantinopolului nu are autoritatea necesară pentru a deschide reprezentanţe în afara Turciei, în particular în Ucraina, a declarat Ministerul de Externe. „Surse din acelasi Minister au afirmat că astfel de iniţiative, ale Ucrainei, nu au temeiuri legale… Patriarhia neputând lua o astfel de decizie, fără permisiunea (oficială) a Turciei”, a citat publicaţia Aksam diferite surse din cercurile diplomatice.
Astfel, Departamentul de Politică Externă a comentat cu privire la rezultatele recentei întâlniri între preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi Patriarhul Bartolomeu, la Istanbul, când şeful ucrainean a exprimat ideea deschiderii unei reprezentanţe a Patriarhiei Constantinopolului în ţara sa.
A fost discutată posibilitatea deschiderii unui Birou de Reprezentanţă al Bisericii şi unui centru cultural. Nu este clar dacă părţile au reuşit să ajungă la un acord cu privire la această problemă.
Publicaţia a arătat în continuare că, în conformitate cu Tratatul de Pace de la Lausanne, semnat în 1923, Patriarhul de Constantinopol nu are un statut „ecumenic” şi nu este o persoană juridică.
„În ceea ce priveşte statutul în cauză, nu există nicio diferenţă între patriarh şi imamul oricărei moschei”, se arată în articol.
După cum se ştie, autorităţile turce nu-l recunosc pe Sanctitatea Sa Bartholomew ca Patriarh Ecumenic (titlu istoric, moştenit din vremurile Bizanţului). Turcia nu consideră că acesta este Patriarh de Constantinopol, întrucat, spune aceasta, nu există niciun oraş cu un astfel de nume şi folosirea acestui titlu poate fi interpretată ca o respingere pe termen lung a realităţii politice.
Mass-media turcă vorbeşte despre „Patriarhul din Phanar” (un sfert al Istanbulului, locuit odata de greci, unde era situată Patriarhia) şi subliniază faptul că el este un lider religios al minorităţii greceşti, nesemnificativă în Turcia.
www.lacasuriortodoxe.com