Procesiune în Joia Mare, la Ierusalim

0
828
Procesiune în Joia Mare, la Ierusalim
Procesiunea Drumului Crucii începe în ziua de joi seara, când Patriarhul Ierusalimului oficiază Vecernia în biserica zidită pe locul închisorii în care a stat Iisus înainte de a fi judecat şi condamnat, potrivit crestinortodox.ro.
Procesiunea începe la Pretoriu, într-o clădire ridicată deasupra peşterii de piatră în care a fost închis Mântuitorul, cu picioarele şi mâinile legate, unde se află o mică biserică ortodoxă.
În Joia Mare, la ora 16:00, aici se adună mii de pelerini, sute de clerici, mai mulţi arhierei şi începe slujba Sfintelor Patimi. Cu toţii pornesc pe drumul pe care Iisus a purtat crucea, oprindu-se la fiecare din cele paisprezece opriri pentru a se citi din Sfânta Evanghelie. Primele cinci Evanghelii se citesc la staţia întâi, care se află la Pretoriu, locul în care Iisus a fost judecat. Apoi, la fiecare popas, episcopul citeşte celelalte 7 Evanghelii. Ultimele două Evanghelii se citesc pe Golgota şi în faţa Sfântului Mormânt, unde ia sfârşit procesiunea. În continuare, alţi clerici, în frunte cu un mitropolit, încep Denia celor 12 Evanghelii, în Biserica Învierii de lângă Sfântul Mormânt, adică se repetă din nou slujba Sfintelor Patimi în biserică.
A doua zi, în Vinerea Mare, se străbate din nou Drumul Crucii în procesiune.
www.ziarullumina.ro