Primul acatist din tradiţia liturgică a Bisericii, citit în cadrul Deniei de vineri seară

0
971
Primul acatist din tradiţia liturgică a Bisericii, citit în cadrul Deniei de vineri seară
În bisericile ortodoxe, vineri, 3 aprilie, se va săvârşi Denia „Acatistului Maicii Domnului”. Rânduiala din seara acestei zile este specifică vinerii din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paşti.
Slujba a fost introdusă în cult în amintirea unui eveniment petrecut la Constantinopol în anul 626. Cetatea fusese atacată de perşi şi de avari, iar Patriarhul Serghie a luat icoana Născătoarei de Dumnezeu şi făcut o procesiune pe zidurile cetăţii. În urma procesiunii, Maica Domnului i-a salvat de la asediu în mod minunat pe creştini. Salvat de Sfânta Fecioară, „poporul cel iubitor de Dumnezeu al Constantinopolului, a făcut privegheri şi a cântat toată noaptea imnul Acatist, dând mulţumire Maicii Domnului pentru că l-a ocrotit şi i-a biruit pe duşmani prin puterea ei cea mai presus de fire” (Sinaxar în Sâmbăta din Săptămâna a cincea a Postului Mare). Este vorba despre primul acatist din tradiţia liturgică a Bisericii lui Hristos.
Slujba „Acatistului Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară Maria”, alături de praznicul împărătesc al Bunei Vestiri (care se încadrează întotdeauna în perioada Postului Mare – 25 martie), evidenţiază necesitatea invocării Maicii Domnului pe tot parcursul eforturilor ascetice din acest interval de tip pregătitor pentru taina Învierii Domnului.
www.patriarhia.ro