Ofertă pentru păcătoşi: Biserica Catolică reintroduce faimoasele ”indulgenţe”

0
1103
Ofertă pentru păcătoşi: Biserica Catolică reintroduce faimoasele ”indulgenţe”
Pentru credincioşii care îşi mărturisesc păcatele si sunt de acord sa se roage în plus sau sa facă pelerinaje şi donaţii, Biserica Catolică a reintrodus faimoasele ”indulgenţe”, care au rolul de a reduce parţial sau total timpul petrecut în Purgatoriu înainte de a ajunge in Rai. Cele parţiale reduc timpul in Purgatoriu printr-un număr clar de zile sau ani, iar cele plenare elimina cu totul Purgatoriul, pana la comiterea unui alt păcat. Păcătoşii nu au dreptul însă decât la o indulgenta plenara pe zi.
Controversatele indulgente au fost abandonate, teoretic, de către Biserica, în 1567 şi practic în 1960. Ultima schismă în sânul Bisericii a pornit tot de la vânzarea indulgentelor – Martin Luther si-a bătut în cuie o listă cu cele 95 de teze pe uşa bisericii din Wittenberg, prin care cerea interzicerea comerţului cu indulgenţe pentru finanţarea construcţiei Basilicii Sf. Petru.
In ziua de astăzi, indulgentele nu mai implica tranzacţii monetare, însă au fost stigmatizate atât de mult timp încât generaţiile actuale le asociază cu Evul Mediu, chestiune care arunca o lumină sumbră asupra Bisericii Catolice. „De ce le aducem înapoi? Pentru ca păcatul încă există în lume” a explicat Episcopul Nicholas A. DiMarzio din Brooklyn, potrivit New York Times, citat de ziare.com.
Însă explicaţia experţilor este mult mai simplă: indulgenţele sunt o buna modalitate de a-i face pe catolici să se spovedească. „Numărul confesiunilor a tot scăzut în ultimii ani şi biserica este foarte îngrijorată de asta”, explica Reverendul Tom Reese, fost editor al unei publicaţii catolice. ”Intr-o cultură laicizată, în care se pune accentul pe psihologie şi auto-ajutorare, biserica vrea sa aducă în ecuaţie ideea de păcat personal. Indulgentele sunt o modalitate de a le aminti oamenilor de importanţa penitenţei”, a adăugat acesta.
Întoarcerea indulgenţelor a început cu Papa Paul al II-lea, care a autorizat episcopii să le ofere în 2000, în cadrul sărbătorilor pentru al treilea mileniu. „Oferta” a crescut exponenţial după instalarea Papei Benedict, care le-a pus la dispoziţia credincioşilor de noua ori în ultimii trei ani. Actuala ofertă este legata de sărbătorirea, anul acesta, a Sfântului Pavel, aşa că indulgenţele vor fi disponibile inclusiv în iunie.
www.ortodoxmedia.com

тент Infinitiпхукет дайв сайтычехол Acura