Biblioteca ortodoxă

 
PDF Imprimare
Vineri, 19 Decembrie 2014 00:00

Creştinii ortodocşi pe stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Nicolae

 

Biserica Ortodoxă pe stil vechi îl sărbătoreşte pe 19 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Originar din Orientul Mijlociu, Sfântul Ierarh Nicolae a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Sfintele sale moaşte se află încă din anul 1087 la Biserica „Sfântul Nicolae" din Bari, Italia. Sfântul Mare Ierarh Nicolae este pentru noi un model de credinţă.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 17 Decembrie 2014 14:23

Seminarul teoretico-practic la disciplina religia

În Protopopiatul raionului Strășeni conform planului de activitate a fost petrecut seminarul teoretico-practic la disciplina religia. Gazdă acestui seminar a fost Gimnaziul Voinova, r-n. Strășeni. „Orele de religie – spațiu didactic pentru formarea axiologică". Ora de Religie cu subiectul „SFÎNTUL NICOLAE – OCROTITORUL BISERICII ŞI AL SATULUI" a fost predată la elevii clasei a VIII-a de profesorul de Religie – Protoiereul Ioan Goncear.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Sâmbătă, 13 Decembrie 2014 00:00
Astăzi Ortodoxia din Moldova prăznuieşte pe Sfântul Apostol Andrei(Video)
În această zi de duminică, Biserica Ortodoxă din Moldova prăznuieşte pe Sfântul Întru tot lăudatul Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos!
Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 10 Decembrie 2014 21:13

Raportul torturii CIA: Ce ție nu-ți place, fă altuia

La 13 ani după ce CIA a înființat închisori secrete pentru a încarcera și interoga deținuți și suspecți de terorism, Senatul american publică un raport exhaustiv despre tehnicile de interogare folosite de agenție, descriind nivele de brutalitate și violență arbitrară ce nu pot decât să șocheze.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 10 Decembrie 2014 20:58

Îndemn la rugăciune pentru participanţii la licihdarea consecinţelor catastrofei nucelare de la Cernobîl

Având în vedere că la 14 decembrie a.c. se împlinesc 28 de ani de când a fost construit sarcofagul pentru reactorul nr.4 al centralei atomo-electrice de la Cernobîl, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, slujitorii Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, sunt îndemnați ca la această dată să pomenească în cadrul sfintelor slujbe binecredincioșii creștini care în mod eroic au participat la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare de tristă amintire.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 10 Decembrie 2014 20:50

Violenţa în familie, în creştere

Violenţa în familie este în creştere în Republica Moldova. Datele statistice arată că, de la începutul acestui an, numărul cazurilor de acest gen a crescut cu aproape 70% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Sâmbătă, 06 Decembrie 2014 22:07

Sfântul Nicolae: chipul reconstituit al Sfântului Nicolae, după moaștele sale (foto)

Oamenii de știință au reconstruit chipul marelui Sfânt Nicolae, după moaștele sale. Pe baza cercetărilor arheologice, anatomice și antropologice, cercetatorii rusi au descris imaginea reală a Sfântului Ierarh Nicolae: talia, tenul și chiar caracteristicile faciale, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Sâmbătă, 06 Decembrie 2014 20:58

Lecții demonstrative la Religie în mai multe instituții preuniversitare învățământ din Chișinău

În perioada octombrie – noiembrie 2014, în municipiul Chișinău au fost susținute mai multe lecții demonstrative la Religie în clasele I-VII. Lecțiile au avut drept obiectiv aplicarea strategiilor interactive moderne în practica didactică.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 03 Decembrie 2014 19:51

Ediția a III-a a Galei voluntarilor din cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor în participarea și promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru bătrîni"

Chiar de la începutul existenței pămîntești, Biserica a avut în centrul misiunii sale filantropia și întrajutorarea celor săraci, a celor aflați în neputințe și nevoi, văzînd în aceasta o expresie practică a învățăturii evanghelice adusă de Mîntuitorul Hristos – „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Mt. 22, 39). De aceea, nu este întămplător faptul că primele instituții de menire socială – spitalurile și azilurile pentru bătrîni – au apărut pe lîngă mănăstiri și biserici.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 03 Decembrie 2014 19:41

16 ani de la mutarea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie

Sau împlinit, la 2 decembrie 2014, 16 ani de la mutarea la cele veșnice a Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie (1998 - 2013). Dumnezeu L-a chemat la Sine, în zorii zilei de 2 decembrie, după ce cu 69 de ani înainte, tot într-o zi de decembrie, pășise pe poarta mănăstirii. Cu câteva ceasuri înainte de plecarea dintre noi, deși era doar ora 20.00, părintele citise rugăciunile dimineții și Acatistul Mântuitorului, parcă știind că dimineața următoare o va petrece în împărăția lui Dumnezeu. În data de 2 Decembrie 1998, la ora 2:15, dis-de-dimineață - Părintele Cleopa începe călătoria în veșnicie.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 03 Decembrie 2014 19:31

Cuvântul Îanltpreasfințitului Mitropolit Vladimir la începutul Postului Nașterii Domnului

Iubiți întru Hristos frați și surori, Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit și în acest an să ajungem cu bine la începutul Postului Crăciunului – perioadă ce marchează pregătirea spirituală, cu rugăciune și asceză, pentru întâmpinarea uneia dintre cele mai mari sărbători creștine – venirea Mântuitorului Iisus Hristos în lume, prin nașterea Sa cu trup din Preasfânta Fecioară Maria – eveniment cu o încărcătură duhovnicească și istorică deosebită.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 03 Decembrie 2014 00:00

La 4 decembrie, Biserica Ortodoxă de stil vechi prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

La 4 decembrie, Biserica Ortodoxă care ține sărbătorile pe stilul vechi prăznuiește unul dintre marile praznice închinate Prea Sfintei Stăpâne de Dumnezeu Născătoarei: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului! Această sărbătoare ne aminteşte de ziua în care s-a împlinit făgăduinţa făcută de părinţii Fecioarei Maria, care au jurat că dacă vor avea un copil, îl vor închina Domnului. Ne gîndim la Maica Domnului în timpul sfintelor slujbe, cînd auzim: „Pe preasfînta, curata, preabinecuvîntata, mărita, Stăpîna noastră, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria, cu toţi sfinţii să o pomenim“.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Marţi, 02 Decembrie 2014 20:42

S-a votat. Biserica Angliei va avea episcopi de sex feminin, începând cu anul 2015


altBiserica Angliei a dat undă verde hirotonirii femeilor episcop. În urmă cu o zi, Sinodul General s-a adunat la Casa Westminster şi a adoptat în mod oficial legislația aprobata de Parlament în luna octombrie. Hirotonirea femeilor-episcop va începe de anul viitor.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Vineri, 28 Noiembrie 2014 23:01

Săbătoare mare pentru creștinii de la Lucașeuca.

În această binecuvântată zi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat un serviciu divin la biserica „Sfânta Treime" din s. Lucășeuca, r. Orhei. ÎPS Mitropolit Vladimir a fost întâmpinat de numeroși slujitori și enoriași din localitate și din împrejurimi, avându-i în frunte pe Preacuviosul Arhimandrit Siluan (Șalaru), Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi, Protopop de Orhei și pe Prot. Mitr. Iulian Rață, paroh al sfântului lăcaș.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Vineri, 28 Noiembrie 2014 11:20

Votaţi pentru menţinerea religiei în şcoli

Petiţia „Votaţi pentru menţinerea religiei în şcoli!", lansată recent în mediul virtual, a strâns deja peste 16 mii de semnături. Documentul atrage atenţia asupra încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale, garantate de legile ţării noastre şi a fost elaborat ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, din data de 12 noiembrie 2014. Astfel, judecătorii au decis că orele de religie se vor desfăşura, începând cu anul şcolar viitor, doar pe baza acordului scris al părinţilor. Prezenţa icoanelor şi a orelor de religie în şcoli deranjează. Se fac eforturi pentru ca Dumnezeu să fie dat afară din sufletele copiilor.Se pune, însă, întrebarea: cu ce vor fi înlocuite orele de religie?

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Duminică, 16 Noiembrie 2014 22:02

A văzut lumina tiparului Calendarul Creștin Ortodox 2015 cu tropare și condace

Consiliul Editorial al Bisericii Ortodoxe din Moldova a publicat Calendarul Creștin Ortodox 2015 cu tropare și condace. Pe lîngă calendaristica pentru anul 2015, calendarul mai conține, tradițional, troparele și condacele învierii, troparele și condacele de obște ale sfinților și de peste toată săptămîna, Mărimurile de obște ale sfinților, Pascalia 2016-2034, ghidul Episcopiei de Edineț și Briceni, precum și slujba Preacuviosului părintelui nostru Serghie, egumenul de la Radonej.

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 183
 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova