Biblioteca ortodoxă

 
PDF Imprimare
Miercuri, 24 Iunie 2015 17:13

Poziția Mitropoliei Moldovei față de distribuirea materialelor informative cu caracter electoral în cadrul bisericilor

Având în vedere recentele activități de propagandă electorală în preajma sfintelor lăcașe, Biserica Ortodoxă din Moldova reiterează faptul că, așa cum s-a subliniat în mod repetat, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își păstrează neutralitatea politică și nu se implică în campanile electorale.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 24 Iunie 2015 17:07

Scrisoarea ÎPS Mitropolit Vladimir adresată Primarului degrevat Dorin Chirtoacă cu privire la Scuarul Catedralei Mitropolitane

Domnului Dorin Chirtoacă,
Primar degrevat al mun. Chişinău Domnule Dorin Chirtoacă,

În urma recentelor activităţi cultural-artistice desfăşurate în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului" din Chişinău, la Direcţia Mitropolitană au parvenit mai multe plângeri din partea credincioşilor care se arată indignaţi de faptul că spaţiul din imediata apropiere a sfântului lăcaş este folosit periodic pentru evenimente de anvergură, incompatibile cu destinaţia spirituală a complexului Catedralei Mitropolitane.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Luni, 08 Iunie 2015 00:00
 Începe Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel

Astăzi, începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau după cum mai este numit în popor postul Sâmpetrului. El începe la 7 zile după Duminica Mare şi precede sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 2 dintre cei mai apropiaţi ucenici ai lui Hristos. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe după duminica tuturor sfinţilor, sărbătorită la o săptămână după Rusalii. Prin respectarea acestui post, se cinstesc darurile Sfântului Duh, care au pogorît peste Sfinţii Apostoli şi care au postit înainte să propovăduiască Evanghelia.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Marţi, 02 Iunie 2015 00:00

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sfinţii şi întocmai cu Apostolii, marii împăraţi Constantin şi Elena

În data de 3 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena. Marele între împărați, fericitul și pururea pomenitul Constantin, a fost fiul lui Constanțiu Clor și al cinstitei Elena. Și era pe vremea când crudul împărat Dioclețian își luase însoțitori, la cârmuirea întinsei împărății a romanilor, așa încât, partea de răsărit a împărăției, o cârmuia însuși împăratul Dioclețian, având, la rândul lui, ca ajutor, pe ginerele său Galeriu, iar capitala, era poarta Asiei, Nicomidia.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Sâmbătă, 23 Mai 2015 22:07

IMG 6185În capitală s-a desfășurat Marșul Familiei

Mii de slujitori și de credincioși din toate colțurile țării au răspuns apelului Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și au participat la un marș al tăcerii dedicat valorilor familiei tradiționale. Având în frunte arhiereii Bisericii Ortodoxe din Moldova, participanții la procesiune au pornit de la Mănăstirea Ciuflea, parcurgând în mod organizat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt către scuarul Catedralei Mitropolitane.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Marţi, 12 Mai 2015 15:51

marsul-pentru-familieÎndemnul Înaltpreasfințitului Mitropolitului Vladimir pentru participarea clerului și a poporului la Marșul Familiei

Preacuvioși și preacucernici părinți, Iubiți întru Hristos frați și surori! La data de 23 mai a.c., Biserica Ortodoxă din Moldova se mobilizează pentru a participa la un Marș al tăcerii pentru susținerea familiei tradiționale, așa cum o știm din moși strămoși – ca loc unde copiii deprind dragostea de cele sfinte, învață respectul față de datinile și tradițiile noastre și capătă încrederea pentru viitor. Suntem convinși că anume familia tradițională oglindește învățătura de credință Ortodoxă, contribuind astfel la zidirea unei societăți bine ancorate în valorile cu deavărat importante, ce asigură continuitatea unui neam.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Marţi, 12 Mai 2015 15:41

Manastirea ChistelnitaApelul ÎPS Mitropolit Vladimir pentru ajutorarea Mănăstirii Chiştelniţa

Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori, Cu toţii ştim că recent, Mănăstirea Chiştelniţa din r. Teleneşti a fost afectată în proporţie de 70% de un incendiu devastator.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Marţi, 12 Mai 2015 15:34

alegeri localeSpre atenţia slujitorilor din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove!

În contextul apropierii alegerilor locale, reamintim că, conform concepţiei sociale a Bisericii Ortodoxe, slujitori nu se pot implica în activităţi politice, procese electorale, cum ar fi susţinerea publică a organizaţiilor politice participante la scrutin sau a candidaţilor independenţi, acţiuni de agitaţie, etc.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Luni, 11 Mai 2015 22:20

Avem obligația să apărăm familia, constituită prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie

În contextul reluării pentru a treia oară în ultimii ani a unei propuneri legislative privind reglementarea parteneriatului civil, până acum respinsă cu largă majoritate parlamentară de fiecare dată, Patriarhia Română reiterează poziția ei constantă în această chestiune:

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Luni, 11 Mai 2015 22:11

crestinism persecutatCreştinismul, cea mai persecutată religie

O treime din ţările lumii (33%) s-au confruntat cu un grad ridicat de ostilităţi religioase în 2012, în creştere faţă de ultimii ani: 2011 (29%) şi 2007 (20%). Situaţia este în creştere în toate regiunile lumii, cu excepţia Americilor. Cea mai mare creştere este prezentă în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde se resimt încă efectele schimbărilor politice din 2010-2011, cunoscute sub numele „Primăvara arabă".

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 06 Mai 2015 19:51

Spre atenţia slujitorilor din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, slujitorii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, sunt îndemnaţi ca la data de 9 mai a.c., cu prilejul aniversării a 70 de ani de la încheierea celui de al II-lea Război Mondial, să oficieze o panihidă (între orele 11:30 şi 12:00) pentru ostaşii ortodocşi care şi-au pierdut viaţa în această conflagraţie, iar începând cu ora 12:00, timp de 15 minute să bată clopotele în memoria lor.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 06 Mai 2015 19:42

India: Atacarea bisericilor nu se consideră o infracțiune! Sterilizarea creștinilor...

Propaganda grupurilor extremiste hinduse se intensifică. Scopul acestora este acela de a șterge orice minoritate religioasa creștina și musulmana din tara.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 06 Mai 2015 19:29

Sărbătoare DUBLĂ în Cojuşna, Străşeni. Locuitorii marchează hramul satului şi a bisericii (Video)

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În mai multe localităţi din ţară, printre care şi satul Cojuşna, din raionul Străşeni, este hramul bisericii. Cu această ocazie, în localitate a fost organizată o competiţie de trântă şi un concert.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Miercuri, 06 Mai 2015 19:11

Sinodul BORuÎnalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

Ieri, ÎPS Mitropolit Vladimir a participat la prima ședință din acest an a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse. Întrunirea, prezidată de către Preafericitul Patriarh Kiril, s-a desfășurat în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale de pe lângă Mănăstirea Sf. Daniil.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Duminică, 19 Aprilie 2015 00:00

Paştile Blajinilor - ce aşteaptă morţii de la rudele lor?

Stimaţi ortodocşi, HRISTOS A ÎNVIAT!

Se apropie ziua cea mare a pomenirii morţilor, sărbătoarea tradiţională, Paştile Blajinilor. Este ziua în care se merge mai întâi la biserică, la Sfînta Liturghie, pentru a face rugăciuni pentru toţi cei mutaţi de la noi, după care se merge la mormintele lor unde se aprind lumînări, tămâie, li se cîntă şi lor imnul de biruinţă asupra morţii "Hristos a înviat" şi se dă de pomană pentru pomenirea lor pască şi ouă roşii - simboluri pascale.

Citeşte mai mult...
 
PDF Imprimare
Sâmbătă, 11 Aprilie 2015 21:23

Domnul nostru Iisus Hristos a Înviat!!!

Scumpii și iubiții noștri cititori!

Vă aducem cele mai sincere felicitări și urări de bine cu marele Praznic a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii! Pace, dragoste, bunăînțelegere să aducă Mântuitorul nostru în familiile Dvs! Dragostea lui Dumnezeu să fie cu noi cu toți!!!

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 185
 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova