Biblioteca ortodoxă

 
Mănăstirea "Sfânta Cuvioasa Parascheva", Hâncu PDF Imprimare
Mănăstirea "Sfânta Cuvioasa Parascheva"
Hâncu
(mănăstire de călugăriţe)

Hram:" Sfânta Cuvioasa Parascheva „
Stareță: egumena Parascheva (Cazacu)
Adresa: s.Bursuc, r.Nisporeni
Aşezare: la aprox. 50 km de Chişinău, trecând prin Străşeni, pe şoseaua spre Albiţa
Date de contact: MD-6442, s.Bursuc, r.Nisporeni
Tel.0264-93-008/92-008, m.0691-40-149
www.mh.com.md

Istoric
În anul 1678 şi-a început activitatea un nou locaş sfînt, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei – Preacuvioasa Parascheva. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hâncu.
Iniţial mănăstirea Hâncu, cu hramul Preacuvioasei Parascheva, a fost întemeiată ca schit de maici, avînd şi un duhovnic.
În urma invaziei tătare în Moldova, a a fost incendiată şi distrusă biserica şi clădirile aferente prin aceasta fiind ruinat complet schitul. În urma acestor groaznice evenimente maicile au fost nevoite să părăsească schitul.
În anul 1784 stareţul mănăstirii Egumenul Varlaam al II-lea construieşte cîteva chilii pentru călugări şi o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnul".
Cel mai destoinic stareţ al mănăstirii este considerat a fi ieroshimonahul Dorotei. Acesta a condus mănăstirea de la 8 iunie 1832 pînă în anul 1843.
După aproape 200 de ani de existenţă paşnică a început prigoana asupra obştii monahale.
În aprilie 1944 o parte din călugării mănăstirii Hâncu au fost evacuaţi în mănăstirea Balaciu jud. Ialomiţa, dar cea mai mare parte din ei au fost arestaţi şi duşi în sudul României la închisoarea din oraşul Brăila. O dată cu aceasta, peste Prut , în anul 1944 a fost dusă şi averea mănăstirii.
În luna septembrie a anului 1949 Mănăstirea Hâncu a fost închisă.
În perioada anilor '60 – '80 ai sec. XX pe teritoriul complexului monastic Hâncu Ministerul Sănătăţii al RSS Moldoveneşti a construit Sanatoriul de boli pulmonare "Codrii".
În acest timp, Biserica de vară a fost transformată în club de distracţii pentru studenţi, iar biserica de iarnă – în depozit, au fost dezgropate mormintele călugărilor înmormîntaţi pe teritoriul mănăstirii, au fost furate lucruri de preţ - în deosebi toate crucile preoţilor.
În anul 1992, după o perioadă de 43 de ani în care a fost închisă, Mănăstirea Hâncu îşi reîncepe activitatea.
La 10 septembrie 1992 s-a reînfiinţat obştea monahală a Mănăstirii Hîncu. Duhovnic al Mănăstirii Hâncu a fost numit ieromonahul Petru (Musteaţă) actualmente fiind în cinul de Episcop.
La 25 august 1992, în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi întregii Moldove tânăra Zinaida Cazacu depune jurămăntul monahal primind numele Parascheva în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel ea devine prima călugăriţă Mănăstirii Hîncu după redeschiderea complexului monahal. Pe 27 octombrie 1993, la hramul mănăstirii maica Parascheva, prin decret mitropolitan, este numită stareţă a mănăstirii cu titlul de egumenă.

Imagini


Add this to your website
 


Alte articole:


Comentarii  

 
+2 #6 Lilia Zimmermann 07-09-2014 22:38
Buna seara Părinte Petru, a-și dori foarte mult sa vorbesc cu dumneavoastră, contactatima va rog via e-mail l.zimmermann78@gm x.ch , va multumesc foarte mult. Cu respect Lilia Zimmerman
Citat
 
 
+1 #5 alic 15-04-2014 07:51
Nu vreu sa mor dar alta iesire nu am:-) ...poate daca sa

Administrator: Toți v-om muri... Important este cum trăim și cum murim... Dacă am trăit o viață fără de rost și murim la fel, de ce am aștepta ca dincolo să ne aștepte cineva cu colaci? Trebuie să trăim cu Dumnezeu și să murim pentru Dumnezeu. În așa fel, viața noastră va fi plină de binecuvântări. Da sinuciderea, nu e o ieșire. Dimpotrivă, e o continuare la nesfârșit a răului din viața noastră...
Preot Iulian Rață
Citat
 
 
-1 #4 alic 15-04-2014 07:38
Ajutor
Citat
 
 
+1 #3 Leontean 18-01-2014 10:44
Buna ziua.

De ne numărate de ori am incercat sa va apelez la numerele de telefoane care sunt indicate pe pagina web a bisericii http://www.ortodoxia.md/manastiri-si-locuri-sihastrice-din-basarabia/66-manastiri-si-locuri-sihastrice-din-basarabia/3758-mnstirea-q-sfanta-cuvioasa-parascheva-q-hancu , dar niciodată nu este disponibil nimeni la aceste telefoane.

Vă rog dacă dați o astfel de informație pe pagina web , să nu ignorați apelurile si solicitările care sunt adresate DVS.

Din cauza că nu avem informație de timpul petrecerii slujbei ,, Iordan" , eu și cu familia suntem nevoiți să căut prin alte surse ne veridice despre ora slujbei date.

Mulțumesc o zi bună în continuare,
Leontean Veaceslav
mob. 069929077 sau 078895910
Citat
 
 
+1 #2 Tur manastiri Neamt 16-04-2013 07:22
''Tur Mănăstiri Neamt'' vă oferă un traseu de neuitat în minunata zonă a muntilor Neamtului, de-a lungul râului Ozana, până-n vârf de munte, traversându-i coama bogat impădurită.
Citat
 
 
+1 #1 beregoi nadejda 25-01-2013 17:16
spuneți-mi vă rog în ce zi și la ce oră se face slujba sf. maslu
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova