Biblioteca ortodoxă

 
Icoana Maicii Domnului din Ierusalim PDF Imprimare
Icoane și minuni proslăvite

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim


Icoana Maicii Domnului din Ierusalim (alta decât Panaghia Ierosolymitissa de la Mormântul Maicii Domnului - Ghetsimani), sărbătorită de Bisericile Ortodoxe la 12 octombrie, a călătorit în multe locuri. Peste tot au rămas copii ale ei, făcătoare de minuni.

Astfel, considerându-se a fi pictată de Sfântul Evanghelist Luca la 15 ani după Înălţarea Domnului la Cer, Icoana a fost dusă mai întâi în Constantinopol (453), de către împăratul Leon I, în biserica Izvorului Tămăduirii.

În timpul împăratului Heraclie, Constantinopolul a fost protejat de invazia sciţilor, prin mijlocirile Maicii Domnului din Icoană. Atunci Icoana Preasfintei Fecioare a fost mutată pentru circa trei sute de ani în Biserica Vlahernei. De acolo a ajuns în Korsun (Chersonese), fiind preluată de Sfântul Prinţ Vladimir, cel întocmai cu Apostolii, în 988. El a dus-o la Kiev, apoi a dăruit-o locuitorilor Novgorodului, când s-au creştinat.

Cucerind Novgorodul, ţarul Ivan cel Groaznic a luat Icoana Maicii Domnului şi a mutat-o în catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, unde a rămas până în 1812, când a fost prădată de francezi şi dusă în catedrala Notre Dame – Paris.

  În locul Icoanei, la catedrala din Moscova a fost adusă o copie a acesteia, din biserica moscovită a Naşterii Maicii Domnului. Pe marginea Icoanei rămase, sunt reprezentaţi Sfinţi Apostoli şi Mucenici.

Alte copii ale Icoanei Maicii Domnului din Ierusalim, făcătoare de minuni:

- O altă Icoană a Maicii Domnului din Ierusalim s-a aflat în catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, între sec. XII-XV, dar nu se ştie unde este în prezent. În falnicul oraş bizantin a existat chiar şi o biserică în cinstea Icoanei Maicii Domnului din Ierusalim.

- Pictată de iconograful Cornelius Ulanov în sec. XVIII, o copie a Icoanei, ea însăşi făcătoare de minuni (ocrotire de incendii, epidemii, vindecări de boli ş.a.) se află la mânăstirea Krivoezersk (Kostroma), fiind sărbătorită pe plan local şi la 20 august. Aceasta a constituit modelul pentru o altă Icoană, pictată de ieromonahul Nil de la Krivoezersk, şi trimisă mânăstirii athonite a Sfântului Pantelimon în 1850, în urma unui vis al călugărului.

Icoana Maicii Domnului din Ierusalim este sărbătorită la 12 octombrie, 13 noiembrie, dar şi în sâmbăta a cincea din Postul Mare. Zeci de alte copii ale ei au fost realizate, în biserici din întreaga lume.Add this to your website
 


Alte articole:


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova