Biblioteca ortodoxă

 
PDF Imprimare

 Pravila de rugăciune "Bogorodicinaia"  (Născătoare de Dumnezeu)

( adică citirea de 150 de ori a cântării aduse din ceruri de către Arhanghelul Gavriil ca închinăciune Preasfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu).

« Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-Te ! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, că ai născut pre Mântuitorul sufletelor noastre».

 Această pravilă a fost dată de Maica Domnului însăşi în veacul al VII-lea şi odinioară era săvârşită de către toţi creştinii. Mai pe urmă însă a fost dată uitării. Preacuviosul Serafim de Sarov a amintit de acestă pravilă. În chilia lui s-a găsit o cărticică veche cu descrierea minunilor petrecute cu oamenii care împlineau acestă pravilă. Citirea de 150 de ori a rugăciunii "Bogorodicinaia" îi aduce creştinului un mare folos. Domnul ne-a arătat cât de puternică este rugăciunea Preacuratei Sale Maici înaintea Lui şi cât de eficient este ajutorul acordat de Ea; în cele mai dificile împrejurări şi cu totul pe neaşteptate Ea ne-a întins mâna Sa izbăviotoare…

Citirea de 150 de ori a rugaciunii « Bogorodicinaia » indeparteaza mania lui Dumnezeu si chiar verdictul judecatorului Cunoscator-de-inimi este amanat. O, ce mare indrazneala ! « Bogorodicinaia » din focul patimilor ne scoate, din fundul beznei ne ridica; cu acesta rugaciune nicicand nu vom pieri, in foc nu vom arde, cei tulburati sufleteste ne vom tamadui, cei intinati cu pacatele ne vom curati, cei omorati de patimi vom invia si vom canta cu bucurie : « Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-Te ! »

 La începutul acestei pravile se citesc rugăciunile:

Tatăl nostru...

Usa milostivirii...

Rugaciunea pentru parintele duhovnicesc...

Si de mantuire:

 « Tatal nostru, Carele esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in Cer asa si pre pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pre noi in ispita ci ne izbaveste de cel viclean. »

« Usa milostivirii deschide-o noua, Binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim noi, cei ce nadajduim intru Tine, ci sa ne mantuim prin Tine din nevoi, ca Tu esti mantuirea neamului crestinesc. »

«  Mantuieste, Doamne, pre parintele meu duhovnicesc (numele) si pre toti fiii lui duhovnicesti si pre fratii nostri intru Hristos si pre toate rudeniile cele dupa duh si dupa trup, intareste-i, apara-i si miluieste-i, da-le mangaiere in scarbe si vindecare de boale. Doamne ! Trimite-i lui harul Sfantului Duh si pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu ajuta-ne, Doamne, sa ne indreptam viata si sa ne mantuim sufletele noastre. Amin ! »

 Apoi, dupa fiecare 10 rugaciuni citim « Usa milostivirii », dupa care ne rugam la Maica Domnului dupa trebuintele fiecaruia cu cuvintele noastre, adaugand urmatoarele cereri :

 Dupa primele 10 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste si pazeste pre toti crestinii dreptmaritori, sporeste-le credinta si pocainta, iar pre cei adormiti odihneste-i in vesnica slava a Domnului nostru.

 Dupa 20 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-i si intoarce-i in Biserica Ortodoxa pre cei rataciti si cazuti robi ai Tai ( numele).

 Dupa 30 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, matuieste-l si pazeste-l pre parintele meu duhovnicesc (numele) si cu sfintele rugaciunile lui miluieste-ma pre mine, pacatosul.

 Dupa 40 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, potoleste intristarile noastre si trimite mangaiere celor scarbiti si bolnavi robi ai Tai (numele).

 Dupa 50 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, izbaveste-ma de ispite si de tot raul si napastuirile.

 Dupa 60 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-ma sa savarsesc toate lucrarile mele intru slava lui Dumnezeu spre folosul celor apropiati.

Dupa 70 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, pazeste-ma de tot raul si acopera-ma cu cinstitul Tau omofor.

 Dupa 80 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, inviaza sufletul meu si daruieste-mi rugaciune statornica, catre Tine.

 Dupa 90 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-mi cu milostivirea Fiului Tau si a Stapanului nostru, ca sa-mi trimita harul rugaciunii celei arzatoare si osardnice.

 Dupa 100 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, indupleca-L pre Domnul nostru Iisus Hristos sa ma miluiasca pre mine, pacatosul, sa-mi ierte toate pacatele si sa mantuiasca pacatosul meu suflet.

 Dupa 110 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, aprinde-ma cu iubirea Ta, intareste-ma cu credinta si lumineaza ochii mei intunecati cu pacatele.

 Dupa 120 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, izbaveste-ma de ganduri desarte si daruieste-mi cuget si inima avantate spre mantuire.

 Dupa 130 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, trimite-mi pace sufleteasca, odihna si sanatate trupeasca.

 Dupa 140 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, daruieste-mi sfarsit pasnic si netulburat si calauzeste-mi sufletul prin vamile cele infricosatoare.

 Dupa 150 rugaciuni : O, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu, sa-mi fii mie, Maica a lui Dumnezeu, zid nebiruit si protectoare puternica, nu ma respinge pre mine, pacatosul si nevrednicul, care alerg la imparatescul Tau acoperamant, caci Tu esti nadejdea crestinilor si adapostirea pacatosilor.

La sfarsitul Pravilei de rugaciune rostim :

«  Cuvine-Se cu adevarat sa Te fericim pre Tine, Nascatoare de Dumnezeu, Cea pururea fericita si preanevinovta si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pre Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pre Tine, Cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim. »

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si  in vecii vecilor. Amin.

Doamne miluieste !

( de trei ori)

 Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

 Preasfanta de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, acopera-ma si ma pazeste pre mine, robul Tau, de toata rautatea sufletului si a trupului si de tot vrajmasul cel nevazut si vazut.

 « Bucura-Te, Ceea ce esti cu har daruita, Marie, Domnul este cu tine ! Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pre Mantuitorul sufletelor noastre. » Bucura-Te si Te veseleste, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara si Te roaga pentru robul Tau. Doamna si Stapana a ingerilor si Maica a crestinilor, ajuta-mi mie robului Tau. O, Marie, cu totul fara de prihana, bucura-Te Mireasa nenuntita. Bucura-Te, bucuria celor necajiti si mangaierea celor scarbiti, Bucura-Te hrana celor flamanzi si limanul celor inviforati. Bucura-Te, Cea mai sfanta decat sfintii si decat toata zidirea mai cinstita. Bucura-Te, sfintenia Tatalui, lacasul Fiului si umbrirea Duhului Sfant. Bucura-Te, palatul de lumina al lui Hristos Dumnezeului nostru, Imparatul tuturor. Bucura-te, lauda crestinilor si ajutatoarea cea gata a celor ce Te cheama pre Tine.

Preasfanta Stapana mea, pazeste-ma sub acoperamantul Ta, caci in preacuratele Tale maini imi pun duhul meu. Fii ajutatoare si acoperamant sufletului meu in ziua cea infricosatoare a judecatii si roaga-Te pentru mine, nevrednicul, sa intru curat si limpezit in rai. Sa nu ma lepezi, Doamna mea, pre mine, robul Tau, ci ajuta-mi mie si da-mi implinirea cererii. Izbaveste-ma de toata primejdia, bantuiala, nevoia si neputinta si daruieste-mi pocainta mai inainte de sfarsit. Ca prin mijlocirea si ajutorul Tau, mantuindu-ma in viata aceasta de acum de tot vrajmasul vazut si nevzut, umbland cu placere de Dumnezeu in voia iubitului Tau Fiu si Dumnezeului nostru, iar la ziua cea infricosatoare a judecatii izbavindu-ma de vesnica si grozava munca, sa ma inchin, sa multumesc si sa slavesc intru tot sfant numele Tau in vecii vecilor. Amin !

Bucura-Te, Cea  plina de har !

Bucura-Te, Ceea ce esti preafericita !

Bucura-Te, Cea preabinecuvantata !

Domnul este cu Tine !

 Aceasta pravila se face in manastirea din Diveevo a Sf Serafim de Sarov in fiecare seara, la ora 21, la procesiunea de pe Kanafka ( Drumul Maicii Domnului, care inconjura manastirea).


Add this to your website
 


Alte articole:


Comentarii  

 
+2 #15 nicoleta H 04-06-2014 08:33
O rugaciune care face minuni.
Citat
 
 
+2 #14 ValentinaB 17-03-2014 17:51
Va rog sa-mi explicate si mie ceva. Nu prea inteleg care rugaciune se citeste de 150 de ori. Asta: Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-Te ! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, că ai născut pre Mântuitorul sufletelor noastre». Sau asta: O, ce mare indrazneala ! « Bogorodicinaia » din focul patimilor ne scoate, din fundul beznei ne ridica; cu acesta rugaciune nicicand nu vom pieri, in foc nu vom arde, cei tulburati sufleteste ne vom tamadui, cei intinati cu pacatele ne vom curati, cei omorati de patimi vom invia si vom canta cu bucurie : « Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-Te ! » sau amandoua odata? Va rog, as vrea sa o citesc in seara asta! Multumesc!
Citat
 
 
+3 #13 danielaluca 13-03-2014 00:14
E rugaciunea mea de baza, pe langa ruaciunile de dimineata si de seara si psaltire. E rugaciunea de suflet, care mi-a indulcit sufletul de nenumarate ori si ma apropie tot mai mult de Maica Domnului si Bunul Dumnezeu!
Citat
 
 
+2 #12 RODICA-SHTEFANIA 10-09-2013 16:25
Citez pe Andrei C:
Buna ziua, poate, stie cineva cum corect se citeste - Pravila de rugăciune "Bogorodicinaia"
va multumesc celor care au ataras atentia si sau expus cu un sfat binestiitor.

1. Se citeste in picioare sau in genunchi
2. La ce ora se citeste (dimineata sau seara dupa 21:00)
3. Se citeste toate cele 150 rugaciuni odata sau se poate in decursul unei zile.
4. Stiu ca eu sint slab cu duhul dar mai mult de 60 rugaciuni intr-o seara nam putut citi simi pare foarte rau (poate nu fac corect).
5. Cum se citeste corect ?

se citeshte asha cum scrie mai sus , draga frate Andrei .
in ghenunchi , citeshte, cu lumanare , candela , la icoana maicii domnului ... vrei in picioare ,. dar cu ff mare atentie shi credintza , nederanjat de nimeni , la ora 21 .00, fix .
este o rugaciune ff puternica , toata se citeshte o data , nu pe ore , sau fragmentata ...
Citat
 
 
0 #11 liv 28-03-2013 21:29
Doamne ajuta la tot poporul credincios, as dori sa stiu daca se poate citi in timpul postului? doamne miluestene.
Citat
 
 
+2 #10 Andrei C 27-11-2012 10:16
Buna ziua, poate, stie cineva cum corect se citeste - Pravila de rugăciune "Bogorodicinaia"
va multumesc celor care au ataras atentia si sau expus cu un sfat binestiitor.

1. Se citeste in picioare sau in genunchi
2. La ce ora se citeste (dimineata sau seara dupa 21:00)
3. Se citeste toate cele 150 rugaciuni odata sau se poate in decursul unei zile.
4. Stiu ca eu sint slab cu duhul dar mai mult de 60 rugaciuni intr-o seara nam putut citi simi pare foarte rau (poate nu fac corect).
5. Cum se citeste corect ?
Citat
 
 
0 #9 SHTEFANIA 13-08-2012 17:42
ACEASTA CARTICICA CU PRAVILA BOGORODICINAIA , MI-A DAT-O CINEVA DE MULT ,
MI-A LUAT-O IMEDIAT FARA SA POT SA O TRAG LA XEROS SA O DAU SHI ALTORA ... (a gasit-o intre nishte cartzi care i le-0a dat o doamna ..)
APOI A DAT-O LA CINEVA , CARE NU I-A MAIA DUS-O NICIODATA , NICI NU MAI TZINEA MINTE LA CE DOAMNA A DAT-O ....ESTE CEVA ...SA DISPARA ..
AM GASIT-O ANUL TRECUT LA LIBRARIA LUMINA , SHI AM LUAT-O , CHIAR MI-A CERUT SA-I CUMPAR SHI EI , O CARTE , SHI EU I-AM DAT-O DE POMANA .
DAR NU ARE ACESTA RUGACIUNE LA URMA , A MAICII DOMNULUI , .
DORESC , SA PRECIZEZ CA ARE DREPTATE D-NUL ANDREIEWSKI , CARE SCRIE MAI SUS ..
DA , SFA ROZARIUL , ROMANO -CATOLIC , ESTE FF BINE DE FACUT ZILNIC , ESTE O RUGACIUNE FF PUTERNICA , CARE IN UNELE BISERICIN CATOLICE SE ZICE IN COMUN CU GLAS TARE ,CU O JUMATATE DE ORA , INAINTE DE INCEPEREA SF LITURGHII , ZILNIC .

AJUTA MULT .

DOAMNE AJUTA .
stefania_rodica @yahoo.com
Citat
 
 
-1 #8 SHTEFANIA 13-08-2012 17:23
Citez pe Andreiewski:
Este f. asemanatoare cu rugaciunea Rozariului (Catolic). Acolo rugaciunea "Nascatoare" se repeta de 50 ori plus 5 Tatal Nostru intre o decada. Pt fiecare zi a saptamanii are o forma de mistere de meditatie inainte de o decada.
Oricum este binevenita si in Ortodoxie pt ca este o rugaciune facatoare de minuni. E bn a stii si cele 15 promisiuni ale M.D. date noua celora care recita Sf.Rozariu.

Rugaciunea uneste oamenii si intareste credinta si pacea intre religii si popoare! Doamne ajuta-ne! :-)

DA ASHA ESTE , TARE DORESC SA CORESPONDAM SA NE RUGAM UNII PTR. ALTZII , FACE RUGACIUNEA MAI PUTERNICA SHI MAI REPEDE DE REALIZAT ...
stefania_rodica @yahoo.com
Citat
 
 
+8 #7 Mina 05-07-2012 20:16
Este foarte puternica aceasta rugaciune!Daca aveti si lumanarea de la Invierea Domnului(Pasti) este si mai puternica.Eu am spus-o in cateva seri si mi s-a rezolvat o problema foarte grava.Multumesc Bunul Dumnezeu si va doresc tuturor binecuvantari duhovnicesti!Do amne ajuta!
Citat
 
 
-1 #6 Andreiewski 30-05-2012 12:45
Este f. asemanatoare cu rugaciunea Rozariului (Catolic). Acolo rugaciunea "Nascatoare" se repeta de 50 ori plus 5 Tatal Nostru intre o decada. Pt fiecare zi a saptamanii are o forma de mistere de meditatie inainte de o decada.
Oricum este binevenita si in Ortodoxie pt ca este o rugaciune facatoare de minuni. E bn a stii si cele 15 promisiuni ale M.D. date noua celora care recita Sf.Rozariu.

Rugaciunea uneste oamenii si intareste credinta si pacea intre religii si popoare! Doamne ajuta-ne! :-)
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova