Campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței în familie” este marcată de activități de prevenire a violenței realizate de către bisericile din raionul Strășeni și raionul Orhei alături de autoritățile publice, organizațiile internaționale și societatea civilă. 

În acest context, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) oferă sesiuni de mentorat pentru preoții din douăzeci de parohii ale raionului Strășeni și Orhei, care în cadrul proiectului „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu au elaborat fiecare, câte un pla comunitar – extensie a activităților de instruire. 

În această perioadă, în incinta Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Ghelăuza, a cărui paroh este preotul Ioan GONCEAR, s-a desfășurat o activitate de instruire cu 10 cupluri/ familii tinere având ca și drept scop: prevenirea violenței în baza egalității de gen, abordare scripturistică. 

Activitatea de instruire: „Provocările vieții de Cuplu și Familie – aspecte spirituale” a fost realizată de către preotul paroh Ioan GONCEAR, în colaborare cu Victoria CAPTARI, psihoterapeută sistemică de cuplu și familie, mentor – Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale, și susținută cu prezența reprezentantului comunității – dna primar Nicoleta MALAI.

 Beneficiarii activității de instruire, 10 cupluri/familii tinere au avut posibilitatea ca să se descopere și din alt unghi în relația de cuplu,  să cunoască mai în profunzime care este imaginea biblică a femeii și a bărbatului din prisma identității și egalității de gen, care este semnificația versetelor biblice „…femeia să se teamă de bărbat și să se supună lor….; bărbatul este cap femeii, etc”, astfel încât stereotipurile de gen să fie combătute, iar spre final să cunoască care este diferența dintre abuz și conflict. 

La finalul actvității de instruire, cuplurile/familiile tinere au afirmat următoarele: „…ne-am dori mai multe astfel de seminarii care să ne ajute să ne cunoaștem mai bine, să cunoaștem unde ne aflăm, cum să intepretăm corect anumite versete biblice și desigur cum să ne comportăm unul cu altul, astfel încât să nu ne rănim și să eliminăm orice formă de violență în rândul nostru…”. 

Preot Ioan GONCEAR: „Mântuitorul ne învață să trăim și să promovăm valori formate pe principala virtute creștină – Dragostea. De aceea și în relațiile de familie să excludem orice formă de abuz și violență. Proiectul în care am participat a oferit niște „instrumente ” și metode exacte de a îmbunătăți calitatea relațiilor dintr-o familie. Iar consilierea premaritală, cu ajutorul ghidului pe care l-am primit în urma acestei formări, îi ajută pe tineri să se cunoască mai bine, să găsească răspunsuri la multe întrebări, pentru a forma niște relații armonioase și o familie fericită.”

Victoria CAPTARI, psihoterapeută sistemică și formatoare:“ Preoții – fiind unșii lui Dumnezeu, au o putere nemărginită asupra modelării sufletelor și caracterelor tuturor creștinilor care sunt păstoriți de preotul paroh din fiecare parohie, important ca toți aceștia să aibă încredere în această lucrare duhovnicească. În cadrul activității de mentorat, cuplurile/familiile tinere au dat dovadă de multă încredere în preotul paroh, fiind entuziasmați și implicați în activitatea desfășurată de către  pr. Ioan GONCEAR, dar și curioși pentru viitoarele consilieri spirituale și consilieri premaritale în vederea susținerii parteneriatului în relație”

Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale este o organizație nonguvernamentală ce promovează bunăstarea familiei și a copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. Echipa Institutului organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului. 

Proiectul „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu” este implementat de către Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023, în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun cu Un Women și UNFPA. 

____________________ 

Pentru alte informații ce vizează proiectul, vă rugăm să contactați 

Victoria Captari, psihoterapeută – mentor IFIS, Preotul paroh –  Ioan Goncear