În pofida ruperii comuniunii euharistice a Bisericii Ortodoxe Ruse cu Patriarhia Constantinopolului, Constantinopolul continuă să păstreze comuniunea liturgică cu cea rusă, se afirmă în apelul Exarhatului parohiilor ruse din Europa de Vest, textul apelului fiind trimis către Agenția rusă de presă Interfax.
„Dragi frați și surori, vă informăm că Exarhatul parohiilor ruse din Europa de Vest, care este sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, este în comuniune deplină cu întreaga Biserică Ortodoxă. De asemenea, vă informăm că Patriarhia Ecumenică nu a întrerupt comuniunea liturgică cu Patriarhia Moscovei și continuă să pomenească Patriarhul Rusiei în ordinea stabilită în diptice”, se arată în document.

„Toți credincioșii ortodocși pot participa pe deplin la viața liturgică și la slujbe în parohiile noastre”, se spune.

Exarhatul de Constantinopol cu sediul în Paris cheamă pe toți preoții, diaconii, călugării, călugărițele și credincioșii exarhatului rus din Europa de Vest să se roage pentru unitatea Bisericii.

Exarhatul rus își începe istoria sa din 1921, când Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Tihon la numit pe Mitropolitul Evloghie la Paris ca reprezentant oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse din Europa de Vest. În 1927, Sinodul din Karloviț al Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate ia interzis lui Vladâca Evloghie să slujească și a rupt cu el comuniunea liturgică, care a cauzat împărțire printre emigranții ruși în credincioșii fideli Bisericii Ortodoxe Ruse din străinătate și credincioșii Patriarhiei Moscovei.

În 1931, Mitropolitul Evloghie, care dorea să evite presiunea guvernului sovietic, care  cerea „scrisoare de loialitate”, a trecut temporar sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului, dar la mai puțin de un an înainte de moartea sa, el s-a reîntors din nou în Patriarhia Rusă, fiind primit de  Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Alexii I. Cu toate acestea, majoritatea clericilor și laicilor, conduși de un nou mitropolit, au decis să rămână în jurisdicția Constantinopolului.

În prezent, Exarhatul are 65 de parohii, 11 biserici funcționale, două mănăstiri și șapte schituri în Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Suedia, Danemarca, Italia și Spania.

La 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Constantinopolului din Istanbul a anulat decretul din 1686 privind transferul Mitropolei de la Kiev la Moscova, a anunțat crearea stavropighiei sale la Kiev și a reabilitat liderii autoproclamatelor biserici ortodoxe din Ucraina. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut aceste decizii și, ca răspuns la Sinodul, care a avut loc pe 15 octombrie la Minsk, a anunțat întreruperea deplină a comuniunii liturgice cu Constantinopolul.

www.ortodoxia.md