Primarul democrat al New Yorkului, Bill De Blasio, a semnat legea prin care persoanele transgen și cei care nu consideră că se înscriu în genurile ”tradiționale” vor putea să-și schimbe identitatea de gen în certificatele de naștere și în alte documente de indetificare.

Prin legera semnată de De Blasio, în New York apare genul ”X”, care poate să apară de acum în locul genului masculin sau feminin din certificatele de naștere. Primarul a semnat legea în prezența soției sale și a militanților pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, persoanelor transgen. Unul dintre acești militanți a declarat că schimbarea nu este minoră, ci ”monumentală”. ”Poate să pară o mică schimbare, însă este una monumentală pentru noi. Nu va mai trebui să mergem la un medic pentru ca el să decidă ceva ce noi știm deja despre identitatea noastra. Acum, new yorkezii vor putea să aibă certificate de naștere care să reflecte ceea ce sunt și să pornească în viață cu aceeași demintate”.

O lege aprobată în 2014 a eliminat obligația ca persoanele ce doreau să-și modifice actele de identitate să facă dovadă că urmează un tratement cu hormoni pentru schimbarea sexului. ”Nu va mai trebui să mergeți la medic pentru a spune cine sunteți și pentru a vă schimba certificatul de naștere. Unii oameni nu vor să se considere bărbați sau femei și de acum vor avea o a treia opțiune”, a spus Corey Johnson, președinta Consiliului din New York, cea care a inițiat legea.

Foarte important, scrie presa americană, este că persoanele sub 18 ani vor putea să facă modificări în certificatul de naștere fără consimțământul părinților. Certificatele de naștere sunt solicitate la eliberarea permiselor de conducere și astfel se va ajunge ca și alte documente să includă acest al treilea gen. Nu puțini au fost internauții americani care s-au intrebat dacă primarul De Blasio nu a semnat legea doar cu gândul la voturile pentru democrați la alegerile pentru Congres din noiembrie sau în ce situație vor fi acei cetățeni care vor scoate din buzunar un pașaport cu genul ”X” într-una din cele peste 150 de țări ale lumii care nu au auzit de al treilea gen. Până la această lege, părinții puteau opta să aleagă un sex ”nedeterminat” pentru copilul pentru care se elibera certificat de naștere.